Megemlékezés a Hangvillában

2023.11.27. 14:00

Koncerttel ünnepelték a lengyel függetlenség napját

Lengyelország népe legnagyobb nemzeti ünnepeként tartja számon november 11-ét, amikor 123 év után, 1918-ban újra elnyerték a függetlenséget. A leglengyelebb magyar városban, Veszprémben a hagyományoknak megfelelően megemlékezett a nagy napról az itt élő lengyel közösség magyar barátaival együtt.

Őrsi Ágnes

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A már megszokott helyszínen, a Hangvillában, a színházterem piros-fehérben pompázó lengyel sasával szemben a nézőtér teljesen megtelt az ünnep tisztelőivel, a magyar barátokkal, a vendégekkel. Így megint jó érzés volt hallgatni a gépi, énekkari, zenekari háttérrel együtt „élőben” szóló lengyel, illetve magyar himnuszt is.  

Ünnepi beszédében Veszprém polgármestere, Porga Gyula leszögezte, hogy ez a két nép barátságra ítéltetett. Senki sem emlékszik rá, mikorra datálhatók a kezdetek, az viszont igaz, hogy mindkét nemzet legnagyobb ünnepei a szabadságküzdelmekhez kötődnek: sok-sok emberáldozatba került a remény, hogy a következő generációk már békében élhessenek. Erős alapjai vannak tehát a barátságnak, amiért ma is mindennap tenni kell, hogy meg is maradjon.

A lengyel nagykövet, Sebastian Keciek magyarul felolvasott beszédében kitért arra, hogy a 123 év alatt öt nemzedék tartotta életben a lengyel szellemet, a hitet, hogy elérhető a szabadság, a függetlenség, amit úgy kell megőrizni, hogy mindent meg kell tenni érte békében is, pláne a jelenlegi geopolitikai viszonyok között.

Az Országos és a Veszprémi Lengyel Önkormányzat évi megemlékezésein magasan áll a mérce: vendégeiket mindig bensőséges komolyzenei koncertélménnyel ajándékozzák meg. Idén a műsor első felében a Mendelssohn kamarazenekar (művészeti vezető: Kováts Péter) előadását hallottuk; Tóth Péter Divertimentóját, Ligeti Györgytől a Régi magyar társas táncok című darabot, Brahmstól pedig a Magyar táncok sorozatból a negyedik és hatodik opuszt.

Három tenor, Patrycy Hauke, Marcin Ksiazczyk és Piotr Pastuszka operaénekes képviselte ezúttal a lengyel zenei életet, a lengyel opera atyja, Stanislaw Moniuszko dalait adták elő, valamint egy dalcsokrot a függetlenségi harcokban részt vevő lengyel katonákat dicsőítő hazafias dalokból. A Ryszard Nalepka elnök vezette 40 fős Kaszubi-Pomerániai Zenekar egy része adta a kíséretet Joanna Steczek zongoraművész és művészeti vezető közreműködésével. A program a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában