Városbarátok

2023.11.09. 07:00

Pápa neves szülöttei sírjánál emlékeztek

A pápai Petőfi Városbarát Egylet önkéntesei halottak napja előtt idén is koszorúkat helyeztek el, mécseseket gyújtottak meg néhai neves, helybéli személyiségek sírjánál.

Haraszti Gábor

Hét helyen koszorúztak az önkéntesek

Forrás: egylet

A pápai Alsóvárosi köztemetőben koszorúztak Huszár János Apáczai-díjas történelemtanár, Bél Mátyás-díjas helytörténész, illetve felesége, Huszár Jánosné Süle Rózsa tanárnő, Gömbös Károlyné Nardai Erzsébet, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola alapító-igazgatója, Borbély Lajos művésztanár, Pápa emblematikus művelődésszervezője, Heitler László festőművész, művészeti író, Kövy Zsolt református lelkipásztor, gyűjteményi igazgató, alpolgármester, kollégiumot újjászervező főigazgató, Szóllás László lokálpatrióta, fotóriporter, klubvezető nyughelyénél, továbbá a 105 esztendeje befejeződött első világháború áldozatainak „mindenki korpuszánál”, a hősök parcellájánál. 

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő elmondta, hogy ezen utóbbi kegyhelynél azért is tartották különösen fontosnak a tisztelgést idén, mert ezekben a napokban ugyancsak veszélyben lévő, forrongó világot élünk, Ferenc pápa szavai­val élve manapság is sokakat „rászedett a gonosz, elvakított a hatalom és a gyűlölet” a földgolyón, éppen ezért sürgős megbékélésre volna szükség minden szinten, hogy elő ne fordulhasson egy újabb világégés. Az 1914 és 1918 közötti hadviselés a történelem egyik legvéresebb összetűzésének számított a harctereken elesett kilencmillió katonával és további ötmillió polgári áldozattal, akik a megszállások, a bombázások, az éhínségek, a járványok következtében vesztették életüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában