Díj

2023.11.07. 17:30

Rangos elismerést vehetett át a Pápai Református Teológia újraindítója

Ünnepi közgyűlésen adták át a Dunántúli Református Egyházkerület elismerő kitüntetését. Pro Pannonia Reformata díjat vehetett át Vladár Gábor teológiai professzor, egyetemi tanár, az 1998-ban újraindult Pápai Református Teológiai Akadémia első dékánja, majd rektora. A díjazottat Steinbach József püspök méltatta.

Haraszti Gábor

Pro Pannonia Reformata díjat vehetett át Vladár Gábor teológiai professzor

Forrás: egyházkerület

Vladár Gábor 1970-ben a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett. 1970–1974 között a Debreceni Református Teológiai Akadémián, 1974–1975-ben a Budapesti Református Teológiai Akadémián tanult. Az I. lelkészképesítő vizsgát 1975-ben, a másodikat 1976-ban tette le Budapesten. Az 1976–1977-es tanévben az Egyházak Világtanácsa ösztöndíjával a Heidelbergi Egyetem teológiai fakultásán tanult tovább. Ezután a Dunántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában és a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeiben szolgált segédlelkészként. Közben 1977–1982 között a Takácsi Református Egyházközség lelkipásztora volt. 1983-tól a Soproni Református Egyházközség választotta lelkipásztorává, 2022-ben, negyven év szolgálat után innen vonult nyugdíjba. A Pápai Református Egyházmegyében két cikluson át tanulmányi előadói tisztet töltött be, és egyházmegyei tanácsosként is szolgált – írja a refdunantul.hu.

– Vladár Gábor rektor a Pápai Református Teológia újraindításának meghatározó személyisége – fogalmazott Steinbach József. – Hálásak vagyunk az Isten akkori eszközeiért, Márkus Mihály püspökért és Vladár Gábor rektorért, akik nélkül nem lenne ma Pápán lelkészképzés, illetve nem lenne Pápai Református Teológiai Akadémia, amely több területen folytat képzéseket és továbbképzéseket. Kiemelten köszönjük Istennek Vladár Gábor évtizedes vezetői szolgálatát, aki teológiánkat magas szintű tudományos intézménnyé, ugyanakkor egyházkerületünk teológiai és szellemi központjává és lelki közösséggé formálta, a református dunántúliság bázisává építette. Nemcsak professzora, rektora, hanem közvetlen hangú atyai tanácsadójuk is a Pápán tanuló teológusoknak – méltatta a kitüntetettet a püspök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában