Istentől kapott ajándék

2023.11.23. 13:00

Szent Erzsébet ünnepe a főszékesegyházban

Isten kegyelmi ajándékokat osztogat és nekünk ezekkel élni kell, használni kell embertársaink javára, hívta fel a figyelmet Kulcsár Dávid atya az Árpád-házi Szent Erzsébet-ünnepén bemutatott szentmisén a Szent Mihály Főszékesegyházban.

Veol.hu

A megszentelt cipók arra emlékeztetnek, hogy a karitász, a szeretet cselekedetei mindannyiunk kötelessége

Fotó: Nagy Lajos

Kulcsár Dávid homíliájában felidézte az egyszeri szolga példáját, aki elásta az Úrtól kapott talentumait, s a félelme megbéklyózta, nem a szeretet irányította a cselekedeteit, így nem tudta kibontakoztatni a tehetségét. - Ebben áll az ő tragédiája: a félelme vezette, nem tudta használni azokat az ajándékokat, amelyeket Istentől kapott. Sokszor tapasztaljuk mindennapi életünkben is, hogy a félelmeink úrrá lesznek rajtunk, nem tudunk hatékonyak lenni az isteni és az embertársi szeretetben – hangsúlyozta a káplán.

Kiemelte, úgy kell élni az életünket, cselekedni a hétköznapi szituációkban, hogy egyszer majd számot kell adnunk arról, hogyan tudtuk kamatoztatni az Istentől kapott tehetségünket, talentumokat. Szent Erzsébet csodálatos felismerést tett, miben állnak az ő talentumai, miként tudja kibontakoztatni magában ezeket az ajándékokat. Erzsébet nemcsak kiásta az ő talentumát, hanem meg is sokszorozta azt. Így tudott példát adni arról, hogy az igazi szegény nem az, aki földi értelemben nélkülöz, hanem az, aki nem tudja önmagából kiásni ezeket a talentumokat, megsokszorozni és elhinni, hogy sokkal több mindenre képes és Isten sokkal mélyebb valóságra hívja, mint amire első látásra gondol.

Az igazi szegény nem az, aki földi értelemben nélkülöz, hanem az, aki nem tudja önmagából kiásni ezeket a talentumokat
Fotó: Nagy Lajos

Szijártó László, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász lelkiigazgatója mondott köszönetet, Udvardy György veszprémi érsek nevében is, a munkatársaknak és az önkénteseknek szolgálataikért.

– Szent Erzsébet legyen példa mindannyiunknak, amikor megáldjuk a kenyereket. Mondjunk egy fohászt a munkatársainkért, az önkénteseinkért, és gondoljunk azokra is, akik valamilyen szempontból testi, lelki szükségletet szenvednek, hogy a Jóisten akár rajtunk keresztül is enyhíteni tudja az ő fájdalmukat, szenvedésüket – fogalmazott.

Megáldotta a Szent Erzsébet kenyereket, amelyeket a hívek között szétosztottak. A megszentelt cipók arra emlékeztetnek, hogy a karitász, a szeretet cselekedetei mindannyiunk kötelessége. Erre a segítő szeretetre adott példát Szent Erzsébet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában