Nem bátortalanság!

2023.11.03. 09:00

Udvariasság és ütközések: olvasónk szerint egyszerű ellenszere van 77-es úti baleseteknek

A 77-es (Veszprém–Tapolca) főutat Nemesvámos előtt kerékpárút keresztezi. Gyakoriak itt a ráfutásos balesetek, főképp az udvariaskodás miatt. Olvasónk szerint azonban az óvatosság is sokat segíthetne az ütközések meleglőzésében.

Benkő Péter
Ugyan nyári a felvétel, de nagy sebességnél ilyet soha ne tegyünk!
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Szükségtelen udvariasság szüli a baleseteket a 77-es úton címmel írtunk nemrég a Veszprém határában (de máshol is) előfordult ráfutásos balesetek okozta kellemetlenségekről, felesleges procedúráról. Egyik olvasónk ügyeletben hívott fel, s jelezte, jó volna felhívni a figyelmet még egy fontos körülményre, mégpedig a kellő követési távolság betartására.

Olvasónknak több okból is igaza van. Egyrészt alaphelyzetben is fontos a vezetőket érő számtalan impulzus, a jelzések észlelése, a forgalom folyamatos figyelése miatt, hogy megfelelő távolságot tartsanak egymástól. Másrészt pedig tudjuk, itt az ősz, ami még rátesz egy lapáttal, a nyálkás utakon nagy sebességgel haladni mindenképpen veszélyes. Mármost, ha egy nehezen belátható időjárási körülmények között vezető autós nem vagy nem tisztán látja, mi történik előtte az úton, kelő követési távolság híján bizony könnyen koccanhat, beleszaladva az előtte haladóba.

Tovább bonyolítják a helyzetet a múltkor megírt, lefotózott helyszínek, mert a gépjárművezetők olykor bizony hajlamosak túlzásokba esni. Vagy nem figyelnek a partnerekre, vagy épp ellenkezőleg, túlontúl udvariasak. Feleslegesen lassítanak, állnak meg, fékeznek hirtelen. Jó ez azokban a szituációkban, amikor segítjük a busz elindulását a megállóból és egyéb esetekben, de úgy vélem, kár a fékre lépni ott, ahol egyértelműen szabályozza a KRESZ az elsőbbséget.

Végül pedig tegyünk rá mi, autósok is egy lapáttal, s legyünk bátrak óvatosak lenni. Tartsunk megfelelő távolságot – abból még soha nem lett baj.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában