Nézzük, mi akad a horogra!

2023.12.17. 10:00

Áprilisban 10. alkalommal rendezik meg az IBCC nemzetközi horgászversenyt a Balatonnál

Április 20–27. között rendezik meg az világ legnagyobb pontyfogó versenyének számító nemzetközi, balatoni horgászversenyt, az International Balaton Carp Cupot (IBBC), amelyet nézők milliói követhetnek élőben világszerte többnyelvű tudósításokon keresztül online és számos közösségi médiafelületen – hangzott el az eseményről tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Veol.hu

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a verseny elindulása óta megduplázódott a horgászlétszám a Balatonon

Fotó: MTI/Lakatos Péter

– A sport területén az egyik fő célunk az, hogy Magyarország minél több világversenynek otthont tudjon adni, hogy meg tudjuk mutatni az egész világnak az ország szépségeit, a magyar vendégszeretetet és gasztronómiát, az épített és természeti környezetünket - emelte ki Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója. Felidézte, hogy a kormány 2018 decemberében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (MOHOSZ), ami előtt egy online konzultációban kérték ki a magyarországi horgásztársadalom véleményét az őket érintő legfontosabb kérdésekről Párbeszéd a magyar horgászat jövőjéről című kérdőívben. Ezt rövid idő alatt több tízezer horgász töltötte ki.  Ezt követően vezették be például a horgászkártyát, vagy éppen a természetes vizeket ilyen módon sikerült egyesületi kezelésbe adni, ami a magyarországi horgásztársadalomnak nagyon régi törekvése volt – tette hozzá

– Az IBCC a világ egyik legrangosabb horgászversenye, amelyet évről évre milliók követnek a világ minden szegletéből – emelte ki Radu Moorar, az IBCC szervezője. Mint mondta, a versenyen az elmúlt kilenc év alatt több mint 30 országból, négyezernél is több horgász vett részt, és töltött el mintegy 1200 órát a Balaton vizén. – Nagyon örülünk, hogy a verseny által részesei lehetünk a balatoni horgászturizmus fellendülésének, és hisszük, hogy a világ legjobb pontyhorgászata továbbra is erősíti ezt a folyamatot.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a verseny elindulása óta megduplázódott a horgászlétszám a Balatonon, amelyhez a szervezet igyekszik a legjobb feltételeket biztosítani mind a halbetelepítésekkel, mind a kiegészítő szolgáltatások fejlesztésével. – Jól látható az a változás, amelyen a balatoni halállomány átment, hiszen az első verseny idején már egy 17–18 kilós pontynak is örültünk, most pedig szinte már észre sem vesszük ezeket a halakat, hiszen most 25–35 kilós halakat fognak a versenyzők – mondta.

Szári Zsolt bejelentette: jövőre nem fognak emelkedni a balatoni horgászjegyárak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában