Képtár nyílik

2023.12.18. 20:55

Kulturális közösségi tér lesz az egykori zsinagóga Várpalotán

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 600 millió forintos támogatásának köszönhetően megújult Várpalotán az egykori zsinagóga épülete, ami Várpalotai Képtár néven színvonalas kiállításoknak, irodalmi esteknek, koncerteknek ad majd otthont a jövőben.

Szabó Péter Dániel

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális infrastruktúra programjának része

Fotó: Szabó Péter Dániel

– A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak köszönhetően olyan épületek újulhattak meg és térhetnek vissza a közösség szolgálatába, amelyek nem csak a kultúra felé, hanem a múlt megismerésének irányába is megnyitják kapuikat – emelte ki köszöntőjében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, majd hozzátette, a várpalotai zsinagóga felújítása egyben a történelem viharai során eltűnt közösség felé való újabb ablak nyitásáról is szól.

Navracsics Tibor
A várpalotai zsinagóga felújítása egyben a történelem viharai során eltűnt közösség felé való újabb ablak nyitásáról is szól - fogalmazott Navracsics Tibor
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ez egy  jelzés az utódaik számára is. Minden tiszteletet és megbecsülést megadunk azoknak, akik az előző nemzedékekben hozzájárultak ahhoz, hogy Várpalota  gazdagabb életű, erősebb város legyen, s ezáltal Magyarország is erősebb és gazdagabb nemzet legyen – hangsúlyozta Navracsics Tibor a hétfő esti átadóünnepségen, ahol a várpalotai Tinódi Kamarakórus adott koncertet.

– Mindig öröm, amikor kultúraterjesztési céllal új helyszínek létesülnek, de talán még annál is nagyobb, amikor kultikus épületek éledhetnek újjá. Olyan épületek, mint Várpalota egykori zsinagógája, amely a múlt meghatározó történeteit hordozza magában, ám egy nagyon fontos feladatot is ellát a jelen és jövő generációi számára, mint a város kulturális központja. Bízom benne, hogy ezek a falak hétről hétre olyan kikapcsolódási lehetőségeknek adnak majd otthont, ahova örömmel járnak a város lakói és egy olyan közösségi-kulturális bázis jöhet itt létre, amely még nagyon hosszú ideig áll majd a kultúra és az itt élők szolgálatában – mondta el Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023. Zrt. vezérigazgatója.

várpalotai zsinagóga
Jövő márciusáig láthatóak Pogány Gábor Benő szobrai az épületben, de a jövő évben a város képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjaiból, többek között Matzon Frigyes szobraiból és Bíró Antal festményeiből is tartanak majd kiállítást
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy 2023 karácsonyára elkészült Várpalota egyik szimbolikus, a történelmi városközpont szempontjából fontos és meghatározó klasszicista épületének felújítása. Az egykori zsinagóga megújulása része annak a történelmi városrehabilitációnak, ami a Thury-várral, majd a környékének rekonstrukciójával kezdődött, folytatódott a Trianon Múzeumnak helyet adó Zichy-kastély állami felújításával. Ragaszkodunk a gazdag történelmi múltunkhoz, az azt megtestesítő épített örökségünkhöz! – mondta el Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, aki kiemelte: az egykori zsinagóga hangsúlyos eleme a városképnek, s ebből az erejéből nem veszített az épület szempontjából hányattatott évtizedekben sem.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere
Ragaszkodunk a gazdag történelmi múltunkhoz, az azt megtestesítő épített örökségünkhöz! – mondta el Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere
Fotó: Szabó Péter Dániel

– A múltjához méltó kulturális közösségi teret alakíthattunk ki, amely Várpalotai Képtárként alkalmas lesz időszaki képzőművészeti kiállítások, előadások, koncertek, irodalmi estek befogadására. Az első kiállítás ezzel a megnyitóval veszi kezdetét, Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásait csodálhatjuk meg, akinek Európa-szerte több, mint ötven köztéri alkotása látható – mondta el Várpalota polgármestere.

A helyszínen megtudtuk, egészen 2024 márciusáig láthatóak Pogány Gábor Benő szobrai az épületben, de a jövő évben a város képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjaiból, többek között Matzon Frigyes szobraiból és Bíró Antal festményeiből is tartanak majd kiállítást.

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális infrastruktúra programjának része, annak 600 millió forintos támogatásával jött létre, amelyet - saját forrásból - közel 100 millió forinttal egészített ki Várpalota Város Önkormányzata.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában