Sorozat

2023.12.19. 17:28

Mystic Veszprém: csapó 2, 3, 4, avagy hova vezetnek a dózsai derékszögek - itt a válasz

Jeleztük múltkor, Mystic Veszprém kalandsorozatunk a Dózsaváros egy régebbi helyén folytatódik, ahol lesz lejtő és emelkedő oda-vissza. Most nem a szokott módon, felfelé támadunk, hanem alászálltunk az ismeretlen mélybe, a környékbeliek hatalmas megrökönyödésére. Vagy meghökkenésére.

Benkő Péter

Az alsó szakaszon lakók tetszetős növényeket gondoznak, a meredek utca gyalogszerrel vehető be

Forrás: Napló

Fotó: Benkő Péter

– Megvan, itt van! – Dehogy, ez még nem az, lejjebb lesz! – De az az, menjünk be! – na valahogy így jutottunk le a Dózsa tértől a mai Szent István utcában úgy félútig, hiszen a térkép jelezte, balra van egy Csapó utca nevű közterület, ami a Margit-romoknál egy hármas elágazásba vezet. Tehát balra derékszögben vettük be a szűk inkább sikátort, mint utcát, bár itt kocsival is be lehetett és lehet hajtani ma is. Hamar jobbra fordult egy másik derékszög, ha jól emlékszem, megszűnt a burkolat, és meredeken vitt le a földút, ami közben még egyszer enyhén balra tört meg. 

A Csapó utca felső szakasza autóval ma is járható
A Csapó utca felső szakasza autóval ma is járható
Fotó: Bankő PÉter / Forrás: Napló

Az alsó szakasz is használható volt autóval, egyedül szélsőséges időben, jeges úton, nagy hóban vagy eső után nem. Ma ez nem járható már, a Szent István út és a jobb derékszög közti felső szakasz igen. Az utcához tartoznak házak, különösebb látnivaló az elhelyezkedése, legközelebbi látnivaló pedig a panoráma a romokkal, háttérben a várral. Javasoljuk felkeresni.

A Mystic Veszprém következő, negyedik részben – közeledünk a dobogóhoz – egy spontán bringázás ötlete adta helyszínt, a szereplők itt mások, s annyit elárulok, felnézünk majd. Egyelőre még nem valakire, de valamire, és számolni is fogunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában