Még élhetőbb lesz Ajka

2024.01.04. 18:10

Átadták a Csónakázó-tó új hídját (galéria)

A városligeti Csónakázó-tó új hídjának átadását, valamint a nagymértékben a Városligetet érintő Élhető Ajka program nyitórendezvényét tartották csütörtökön.

Tisler Anna

Lévai Ferenc, Schwartz Béla és Navracsics Tibor az átadáson. A híd akadálymentes, acélból készült

Fotó: Gyarmati László / Napló

A híd átadásakor Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter  megfogalmazta, hogy a tó  két évvel ezelőtt nagyon rossz állapotban volt. Abban az időben a beszélgetések során ígéretet tett Ajka város vezetésének, ha az Országgyűlésben képviselheti többek között az ajkaiakat is, akkor mindent megtesz azért, hogy a térség minden egyes települése, a legnagyobb létszámú Ajka is lássa annak hasznát. Ajka számos területen lépett előre megérdemelten, olyan elképzelésekkel és jövőképpel rendelkezik, amely szükséges ahhoz, hogy a nagy ipari hagyományokkal és természeti értékekkel rendelkező város  fokozatosan visszanyerje a helyét nemcsak a magyar nemzetgazdaságban, hanem az ország turisztikai térképén is. Ennek fontos része a híd átadása, valamint az élhető város további projektjei. 

Az Európai Unió 2021–2027-es pénzügyi időszakára tervezett finanszírozás első részlete most érkezett meg Magyarországra, a kohéziós pénzek is érkeznek. A beruházások, amelyek finanszírozását a magyar költségvetés előlegezett meg, uniós forrásból  tovább folytatódnak. A már lezárt, 2014 és 2020 közötti időszakban az uniós források felhasználását tekintve a három legsikeresebb közé tartozott Magyarország.  A mostani is jól indul. Azért tudunk sikeresek lenni, mert a mi projektjeink olyanok, a tervezéstől a megvalósításig, mint az ajkaiak, amelyek nem elvont eszméket, célokat, a természettől elrugaszkodott elképzeléseket szolgálnak, hanem a céljuk az, hogy az unión belül a legélhetőbb legyen Magyarország. 

Schwartz Béla polgármester elmondta, hogy jelenleg két program zajlik. A tó és környéke rendbehozására 450 millió forintos támogatás érkezett. A Lévai Ferenc vezérigazgató által irányított Aranyponty Zrt. munkatársai tevékenységének köszönhetően a tó régi fényében tündököl, olyan, amilyennek az ajkaiak megszokták. Az együttműködés folyamatos azért, hogy ez az állapot fennmaradjon. A most induló élhető város program keretében a Városligetben egy mindenki által használható egy kilométer hosszúságú rekortán futópálya készül el, a terület egy részét rendezvénytérré alakítják át, és minden nagyobb programot ott tartanak meg a belváros helyett. Az egész területen kiépítik a közvilágítást, elhelyezik a látogatók kényelmét szolgáló utcabútorokat, átépítik az oda vezető járdákat. Elkészül a szoborpark. A Tó vendéglő épülete is megújul, a tulajdonos elkészíttette a terveket. 

A polgármester köszönetet mondott Navracsics Tibornak azért, hogy mindkét program megvalósítását támogatja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában