Ünnep után

2024.01.11. 07:00

Egyre kevesebb a kidobott karácsonyfa Veszprémben

Hétfőn kezdődött a karácsonyfák elszállítása. A karácsonyfákból ismét fenyőfák lettek, kikerültek a hulladékgyűjtő edények mellé. A részletekről Czaun János, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) ügyvezetője nyilatkozott a Naplónak és a veolnak.

Juhász-Léhi István

Illusztráció Forrás: Shutterstock

– A lakosságot arra kértük, hogy a kommunális gyűjtőedények mellé helyezzék ki a minden egyéb anyagtól megtisztított karácsonyfát. Azaz ne legyen rajta fém, csillagszóró, papír vagy bármilyen más egyéb dísz –  mondta. – Ezt a lakosság folyamatosan meg is teszi, mi pedig különjáratokat indítunk, összeszedjük a karácsonyfákat, és mindegyik a balatonfüredi komposztálóba megy, vagyis zöldhulladékként kezeljük. Ez két hétig, ezen és a jövő héten tart.

Kiderült: ezt követően is gyűjteni fogják a karácsonyfákat, aki kirakja a kommunális gyűjtőedénye mellé, onnan is elviszik, viszont az már a kommunális hulladékok közé kerül. 

– Érdekes tendencia az, hogy három évre visszamenőleg csökken a karácsonyfák mennyisége – fogalmazott Czaun János. – 2023 januárjában 15 tonnát gyűjtöttünk, 2022-ben 24-et, míg azt megelőzően 28 tonnát. Tavaly radikális csökkenés volt tapasztalható. Valószínű, hogy a lakosság a műfenyőket, illetve környezettudatos módon a kitelepíthető fenyőket választja. Ez utóbbi lenne egyébként a legörvendetesebb, hiszen akkor újra a környezetbe kerülne vissza az a fenyő, aminek december 24-én este otthon örülhetünk.

A családi házas és a társasházi, lakótelepi övezetek között a gyűjtés időpontjában van különbség. A családi házas övezeteknél a kommunális gyűjtőedény mellé kihelyezett fenyőfát a kommunális gyűjtés idején fogják elvinni. A veszprémi társasházi övezetekkel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy különjáratokat indít a VKSZ, függetlenül a kommunális, illetve szelektív gyűjtéstől. Ezek a járatok most véletlenszerűen – ahogy a logisztikába belefért – mentek, de folyamatosan gyűjtik és viszik a fenyőket. 

Czaun János beszélt arról is, hogy sajnos vannak rossz példák, leginkább az, hogy a szelektív gyűjtőedényeket rakják körbe fenyőfákkal a lakosok. Fontos, hogy könnyen megközelíthető helyen legyenek a fák, de a szelektív gyűjtőedények is megközelíthetőek maradjanak. 

– A szelektív edényeket nem tudjuk emiatt üríteni, ezért arra kérem a lakosokat, hogy az út mellé egy kupacban, lehetőleg a kommunális gyűjtőedények mellé helyezzék a fákat, hogy könnyen hozzáférjenek a kollégáim –  mondta. – Egyébként meg kell dicsérnem a veszprémieket, nagyon környezettudatosak, amivel megkönnyítik a kollégáim munkáját. 

Rákérdeztünk a hulladékudvarra is, amire egyöntetűen azt mondta Czaun János, hogy örvendetes a kihasználtsága. Vannak gyengébb napok, amikor 20-30 beszállítás van, de általában 50-60 a jellemző. Nem árt kiemelni, hogy hétfőn, kedden és szerdán délután, csütörtökön, pénteken, szombaton pedig délelőtt lehet igénybe venni a szolgáltatásait. A gyakori torlódás miatt azonban érdemes időpontot regisztrálni, ami azt jelenti, hogy elsőbbséget élvez a regisztráló, nem kell sorban állnia, nem kell várakoznia. 

– Elektronikai hulladékból nagyon nagy mennyiség kerül be, különösen televíziókból és hűtőszekrényekből. Ugyanez igaz a gumiabroncsokra és a veszélyes hulladékokra: akkumulátorokra, üres festékesdobozokra, fénycsövekre – árulta el. –  Tudatosan hozzák ezt a veszprémiek, és nagyon jó ezt látni. Hozzáteszem: átvette a magyarországi hulladékgazdálkodást tavaly július 1-jén a Mol, amivel minőségi változások várhatók. A hulladékudvarnál ez már kézzelfogható, tehát másfajta, többfajta hulladékot is befogadunk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában