Fejlesztések

2024.01.10. 09:00

Megvalósult beruházások és a közeljövő tervei Berhidán

Több beruházás és felújítás elkészült a település egyes részein, melyeket a lakosság pozitívan értékel. A képviselő-testület az új esztendőben sem áll le a tervekkel, de most elsősorban azt vettük sorba Pergő Margit polgármesterrel, amit megoldottak, aminek pont került a végére.

Benkő Péter

A Lakath park, miután elkészült Fotó: Benkő Péter

– A leglényegesebb kérdés az volt számunkra is tavaly, hogyan csökkentsük energetikai költségeinket, melyek közel százmillió forintos többletet jelentettek, s emiatt vissza kellett fogni több beruházást, felújítást. Újszerű volt az energiabeszerzés formája is, a tavalyi év a gyakorlatozásé volt e szempontból. Felmérettük valamennyi intézményünket egy energetikus szakemberrel, aki a problémák megoldására javaslatokat adott. A legnagyobb fogyasztáshoz, a közvilágításhoz nem nyúltunk, de nagy fogyasztónk például a két művelődési ház, viszont intézményvezetőink felismerték a költségcsökkentés fontosságát – mondja a polgármester.

A Lakath park, felújítás közben Fotó: Benkő Péter

Összességében mégis pozitívként értékeli a 2023-as esztendőt, hiszen tavaly 270 millió forintos, Top-pályázaton elnyert összegből felépült az új peremartoni bölcsőde igen jó minőségű alapanyagokból, energiaellátását napelemek oldják meg, gyakorlatilag nullára redukálva a fogyasztást. Ugyanakkor a szintén peremartoni, hatvanéves óvoda felújítása már időszerű, a bölcsődénél szerzett tapasztalataikat itt kamatoztatják majd.

Ugyancsak megújult a központban a Lakath és a Bezerédi tér kétszázmillió forintos kormányzati támogatásból. – Az eredetileg nagyobb volumenű tervet átdolgoztattuk, hogy beleférjünk az összegbe, ami sikerült, a terület ma már ápolt, rendezett. A Bezerédi téren épült meg a piac, a Lakath téren pedig egy pihenőpark. A lakosság megszerette a parkot, gyakran látogatja minden korosztály, viszont sem autóval, sem kerékpárral nem lehet behajtani a parkba, s az egész területet automata öntözőrendszerrel láttuk el – mondja a polgármester. 

Mindig mindenhol a megoldást keresi Pergő Margit Fotó: Benkő Péter

Majd a berhidai és a peremartoni településrész több helyén lévő új, illetve felújított járdákat említi még, hozzátéve, készítik már a listát, hol folytatják ezeket a munkákat. A járdafelújításra BM-pályázaton nyertek húszmillió forintot, amit tízmilliós önrésszel egészítettek ki. Megtudjuk, tervben van a Harangvirág utcában murvás parkolók kialakítása, mert az idősek otthonához vezető utca szűk, és sok az autó. – Megoldást keresünk, hogy a behajtás és a parkolás egyaránt könnyű legyen, a kivitelezői pályázat kiírása folyamatban van – hangsúlyozza Pergő Margit, s elmondja, még tavaly a Leader programban meghirdetett pályázaton ötvenötmillió forintot nyertek, melyből két pumpapályát, illetve egy teqball-asztalt alakítanak ki, utóbbi előkészítését a régi futballpálya helyén már elkezdték. Terveznek egy szabadidős közösségi helyet ide, ahol sütögetni is kiülhetnek a helybelieknek. A szomszédos, már meglévő fitneszparkkal együtt a terület nagyobb rendezvényekre is használható lesz, például a fogathajtó bajnokság berhidai fordulóját itt szervezik meg. Tervben van egy forgalomlassító sziget a Veszprémi út bevezető szakaszára, illetve függőben a Küngöst, Csajágot és Berhidát érintő szennyvízcsatorna-rendszer szaghatás-megszüntetése hatvanmillió forintos kormányzati támogatásból, a tervek elkészültek, a megvalósítását pedig várják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában