Állatmentők

2024.01.09. 14:00

Mindenkinek jár egy második esély

Nehéz évet tudhat maga mögött a pápai Második Esély Állatmentő Csoport, melynek menhelyén Murai Lajosné jelenleg 16 kutyáról és 31 macskáról gondoskodik. Az állatmentők munkáját tavaly pénzbeli és tárgyi felajánlásokkal sokan támogatták, legutóbb Ausztriából kaptak adományt.

Haraszti Gábor

Ibolya néni minden lakóját féltő gondoskodással neveli

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A csoport folyamatosan azon dolgozik, hogy lehetőségeihez mérten minél több gazdátlan állatot mentsen meg az utcáról, vagy rossz körülmények közül, és biztonságos, szerető otthont találjon a kutyáknak, cicáknak. Ibolya néni örömmel újságolta, hogy az elmúlt két hétben három kutyát és négy macskát is örökbe fogadtak.

– A szilveszteri petárdázás alkalmával több bejelentést is kaptunk, egy kivételtől eltekintve szerencsére mindenki hazakerült – mesélte Murai Lajosné. – A 2023-as esztendő nagyon nehéz volt, nagyon sok beteg cica érkezett, voltak nyílt töréseik is, közülük nyolcnak kellett amputálni az egyik lábát, de nagy örömünkre az egyik háromlábú, fekete cicánkat örökbe fogadták, ami szinte csodaszámba megy.

Ibolya néni elmondta, legrégebbi lakója a 13 esztendős keverék kutyus, Csutak, a legfiatalabb egy négy hónapos Jack Russel, jó hír, hogy az elmúlt három hónapban három 12 éven felüli kutyus is gazdisodott, aminek nagyon örült, hiszen szerető családokhoz kerültek.

– A kis testű, már nem teljesen kölyök kutyákat keresik a legtöbben, ritka, amikor idős ebeket fogadnak örökbe – folytatta Ibolya néni. – Oltva, csippel ellátva, ivartalanítva adjuk örökbe az állatokat, az örökbefogadónak pedig nyilatkozatot kell tennie, két hét „próbaidőt” adunk az új gazdinak, ha bármi probléma lenne, ez idő alatt vissza lehet hozni a kutyust vagy cicust, szerencsére azt tudom mondani, hogy az esetek 99 százalékában ez nem történik meg.

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A menhely vezetője elmondta, nagyon örül, hogy nemcsak hét közben, de hétvégén is van segítsége, ilyenkor vannak a nagyobb munkák, a tálak elmosása, a takarók cseréje és a terület gondozása. Búcsúzóul Ibolya néni háláját és köszönetét fejezte ki mindazok felé, akik támogatják munkájukat, mint mesélte, korábban soha annyi adományt nem kaptak, mint 2023-ban. – A pénzadomány mellett tápot, felszereléseket, takarókat kaptunk, amikre nagy szükségünk is volt, ugyanis nagyon sok beteg állatról kellett gondoskodnunk, hiszen a cél az, hogy minden hozzánk kerülő állat kapjon egy második esélyt – tette hozzá Murai Lajosné. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában