Jármű

2024.01.24. 17:30

Új tűzoltóautóval gazdagodott a pápai tűzoltóság

A Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nemrégiben új járművekkel és eszközökkel gazdagodott. Veszprémbe és Pápára egy-egy új tűzoltó gépjárműfecskendő, a vármegyébe egy terepjáró és egy oltólándzsa került, utóbbit használat közben mutatták be a sajtó képviselőinek szerdán.

Haraszti Gábor

Használat közben mutatták be a lánglovagok az e-oltólándzsa használatát Fotó: Haraszti Gábor

A pápai tűzoltóság udvarán tartott bemutató keretében az oltólándzsáról és az elektromos autók oltásáról Jakab Tamás tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott vármegyei tűzoltósági főfelügyelője tájékoztatott.

– Az e-oltólándzsával az elektromos és hibrid üzemű gépjárművek akkumulátortüzeinek oltását tudjuk elvégezni – mondta a nemrégiben megbízott vármegyei tűzoltósági főfelügyelő. – Ezzel az eszközzel át kell szúrni az akkumulátortestet, és ezt követően az oltóvíz beáramlik az akkumulátortestbe, így a legkevesebb oltóvíz felhasználásával és a legkisebb környezeti terheléssel tudják a kollégák a tűzoltást végrehajtani. A lándzsát 1000 volt feszültségű meghajtóakkumulátorok tüzének oltására lehet használni.

Mint elhangzott, a tűzoltók elméleti képzése már megtörtént, a gyakorlati oktatást pedig minden tűzoltóság minden szolgálati csoportjánál hamarosan személyesen tartják meg.

Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kiemelte, az e-oltólándzsa és a terepjáró vármegyei szinten fogja segíteni a tűzoltók munkáját, utóbbi a szabadtéri tüzek felderítésében segítséget nyújtó drón szállítására alkalmas.

– Az MAN típusú, nagyon jól felszerelt jármű hatfős személyzetet tud magával szállítani, a műszaki mentéseknél és a tűzoltásoknál használatos eszközökkel rendelkezik, ahogy az eddigiek is, egyébként négyezer liter vizet tud szállítani – mondta a szóvivő, aki hozzátette, az új tűzoltóautóval még nem találkozhattak a pápai lakosok, de január végéig tervezetten megkapják rá a képzést a tűzoltók, és ezt követően fogja majd kiváltani az egyik régi tűzoltó járművet. 

A járműveket, eszközöket és felszereléseket az európai uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) révén szerezte be a szervezet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában