Ünnep a vármegyei kórházban

2024.02.22. 14:00

Ápolónak lenni egy kivételes életforma (képgaléria)

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta február 19-e hivatalosan is a magyar ápolók napja annak emlékére, hogy ezen a napon született Magyarország első főápolója, a hazai ápolás fejlődésének kiemelkedő alakja, Kossuth Zsuzsanna. A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház február 22-én egészségügyi szakdolgozóit köszöntötte egy méltó ünnepen, melyen elismeréseket is átadtak magas szintű tudással rendelkező, példaértékű szolgálatot végző dolgozóiknak.

Benkő Péter

Az eseményen jelen volt többek között Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Polgárdy Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Pápai Enikő tiszti főorvos.

Egészségügyi szakdolgozóit köszöntötte a Veszprém vármegyei kórház
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Köszöntő beszédében Gerencsér Andrea, az Országos Kórházi Főigazgatóság Ápolásügyi Koordinációs Igazgatóságának igazgatója elismerését fejezte ki az ápolók, szakdolgozók áldozatos munkájáért. – Tudnak csapatként együttműködni, akár intézményeken átívelve is képesek segíteni egymás munkáját, hozzájárulva a méltó módon működő betegellátáshoz. Ápolónak lenni kivételes elkötelezettséget, odaadást kívánó életforma, mely rengeteg nehézséggel, lemondással jár, hiszen mások érdekeit helyezik előtérbe, s nem mindig kapják meg azt az elismerést, amit érdemelnek. Ezért fontos ez az alkalom – hangsúlyozta, kiemelve, az ápolók azok, akik vigaszt nyújtanak a betegnek, nekik köszönhetően érezzük biztonságban magunkat az intézményekben.

Majd Lang Zsuzsanna, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház megbízott főigazgatója az első magyar főápolónő életútjáról beszélt, akinek szellemi hagyatéka ma is tanulságul szolgál. – Kossuth Zsuzsanna elkötelezett volt az ápolás, az oktatás terén, a betegellátás minőségének javításában, a szakma presztízsének növelésében. Nyitott volt az innovációra, intézkedései hosszú távon alakították, meghatározták a hivatás irányát, ez az általa alapított képzési programokban is megmutatkozott. Kitartó, bátor, határozott, következetes volt, mert másként gondolkodni, a megújulásra törekedni akár a szakma ellenállásával dacolva, hogy elősegítse a nők egészségügyi oktatását. Személyiségében ötvöződött a mély emberi értékek tisztelete, a betegek szolgálata iránti alázatos hozzáállása. Váljon ez a nap ma is elköteleződésünk megerősítésének napjává is, ösztönözve egymást a lehető legmagasabb színvonalon végzett munkára – kívánta Lang Zsuzsanna.

A kórház ápolási igazgatója, Lovasi Orsolya a világ egyik legszebb hivatásáról beszélt. Elmondta, a szakterület a közelmúltban hatalmas fejlődésen ment keresztül, olyan magas szintű ismeretekre tesznek ma már szert szakdolgozóik, mely által kiváló kollégákként segítik a szakorvosok munkáját. – Ők nem kerülnek be a tankönyvekbe, lexikonokba, de a mindennapokban felbecsülhetetlen a munkájuk. Gondoskodnak arról, hogy a rájuk bízott betegek ne szenvedjenek, emberi méltóságukat megőrizhessék. Ápolnak, kezelnek, helytállnak minden területen, etetik, mozgatják a betegeket, együttéreznek a kétségbeesett hozzátartozókkal, felelnek minden orvosi utasítás, beavatkozás, műtét pontos végrehajtásáért. De az ápolók mellett a műszaki, gazdasági, beszerzési és egyéb kórházi feladatokat végző dolgozókat is ünnepeljünk ezen a napon – hangsúlyozta.

A főigazgató és az ápolási igazgató ezt követően átadta a Kossuth Zsuzsanna-emlékdíjakat. Idén Bakos Julianna, a pszichiátriai centrum centrumvezető főnővére, Bregócs Hajnalka, a központi laboratórium szakasszisztense, Takács Tímea, a képalkotó diagnosztikai centrum szakasszisztense, Csomai Zsuzsanna, a traumatológiai centrum asszisztense, Sümegi Viktória, a központi gyógyszertár, Hegedüs Gyuláné, a csecsemő- és gyermekgyógyászati centrum szakasszisztense, Kondor Antalné, a reumatológiai és rehabilitációs medicina centrum ápolója, Meilingerné Németh Tímea, a szülészet-nőgyógyászati osztály csecsemő- és gyermekápolója, Varga Andrea, a sürgősségi betegellátó osztály és Nagyné Kárpi Beáta, a belgyógyászati centrum ápolója részesült elismerésben. Ugyancsak magas szintű szakmai tudása, példaértékű, valamint negyvenhárom éves elkötelezett munkája elismeréseként Sövényházi Erzsébetet, a neurológiai és sztrókosztály asszisztensét tüntették ki.

Az ünnepséget a Lovassy Kamarazenekar ünnepi műsora gazdagította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában