Térségi szőlész-borász találkozó

2024.02.18. 12:00

Híres borászra emlékeztek Alsóörsön

Fábián József református lelkész, veszprémi esperes, a természettudomány népszerűsítője emlékére térségi szőlész-borász találkozót szerveztek a község művelődési házánál február 17-én, szombaton. Az ünnepségen részt vett a híres személyiség leszármazottja, majd megkoszorúzták a lelkész emléktábláját a művelődési háznál.

Kovács Erika

A találkozót a Balatonalmádi és a Balatonalmádi-vörösberényi Kertbarát Körrel együtt szervezték meg

Fotó: Kovács Erika

A szőlészeti-borászati munkájáról is ismert személyiség emlékét régóta és büszkén őrzik a balatoni településen. Hebling Zsolt polgármester, a Kelet-balatoni Térség Önkormányzati Társulás elnöke, a Balatonvin Borlovagrend tagja méltatta a találkozót, amelyet 23. alkalommal szerveztek meg az alsóörsi Fábián József emlékére, aki 263 évvel ezelőtt a községben született. Utalt az Értekezés a szőlőmívelésről című könyvére, amelyet jelenleg is használnak a szakemberek, másolatát bemutatták ebből az alkalomból.

Hebling Zsolt kiemelte a rendezvényt kísérő hagyományőrzés és az összefogás fontosságát. A találkozót ugyanis a Balatonalmádi és a Balatonalmádi-vörösberényi Kertbarát Körrel együtt szervezték meg. Köszöntötte a megjelenteket Ferenczy Gábor alpolgármester is, majd Kálmán Csaba református lelkipásztor egyebek mellett arról beszélt, hogyan függ össze földi éltünk az örökkévalósággal.

Az ünnepségen megkoszorúzták a lelkész emléktábláját a művelődési háznál
Fotó: Kovács Erika

A köszöntők után megosztotta gondolatait a találkozón Varga Zoltán, a Balatonfüred–csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, majd emléklapot adott át Pandur Ferenc, az említett kertbarát kör elnöke a kiemelkedő munkát végzőknek és azok hozzátartozóinak is, akik már nem lehettek ott a megjelentekkel. Bemutatkozott a szentantalfai Dobosi pincészet, a jó hangulatról pedig Buch Tibor színművész, majd Nádasi Elemér harmonikaművész gondoskodott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában