Böllérfesztivál

2024.02.18. 17:30

Malacsivalkodásra ébredtek a nemesgörzsönyiek (képgaléria, videók)

Resztelt máj, sült kolbász, hurka, szalonna, tepertő, ízletes italok, 15 csapat, kiváló hangulat – röviden így lehetne összefoglalni a közel egy évtizedes hagyománnyal bíró Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált. Az egész napos eseményen tíz kategóriában osztottak ki díjakat.

Haraszti Gábor

A kilencedik böllérfesztivál is igazi sikertörténet volt

Fotó: Haraszti Gábor

Immáron kilencedik alkalommal malacsivalkodásra ébredtek a nemesgörzsönyiek, hiszen 15 csapat részvételével a település főutcáján rendezték a böllérfesztivált. A rendezvény célja a hagyományos falusi disznóvágás népszerűsítése volt, a gondosan előkészített portákon a helyiek és környékbeliek mellett érkeztek csapatok a Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról, jelen volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Ifjú Gazdák Veszprém Megyei Gazdaköre is. 

A szervezők hangsúlyozták, a disznóvágás – és a háztáji állattartás, -feldolgozás – a magyar kultúra alapvető része, annak továbbörökítése, hagyományának megőrzése nemes feladat, melyet a böllérfesztivál is segít a maga eszközeivel. Az évek alatt az esemény egyre nagyszabásúbbá vált, Kárpát-medencei gasztronómiai fesztivállá alakult. A hajnali bökést követően a kulturális sokszínűségnek köszönhetően többfajta feldolgozási, elkészítési módszert is megismerhettek a kilátogatók. 

Az eseményre ellátogatott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke is, aki a megnyitóünnepségen azt mondta, ezen a napon a településen a Kárpát-medence gazdatársadalma találkozott.

– Itt, Nemesgörzsönyben nemcsak ápoljuk a hagyományokat, hanem műveljük, át is mentjük azokat. Fontos a hagyományőrzés, meg kell mutatnunk a mai generációnak, hogy miről is szólnak az ilyen események. Olyan régi, évszázados receptekből készült ételeket kóstolhatunk, amiknek semmi köze nincs a rovarfehérjéhez, a laborhúshoz, a mesterséges ételekhez. Számunkra a mai nap az összetartozás ünnepe, amikor együtt tudunk enni, inni, mulatni.

A megnyitón Tatai László, a település polgármestere, Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a rendezvény ötletgazdája, valamint Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket, mindannyian gratuláltak a csapatoknak, a szervezőknek.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Haraszti Gábor

A zsűri tíz kategóriában hirdetett győzteseket: Legfinomabb kolbász: Tini Magosz, legfinomabb hurka: Malacpersely, legfinomabb szalonna: Mihályházi mészárosok, Nemesgörzsöny böllére: Tini Magosz, legfinomabb toros étel: Tetyus Sun, legfinomabb sonka: Nyárád, legjobb fogópálinka: Litéri Böllérek, legszebb porta: Székely Gazda, legvidámabb csapat: Szentpéteri Malackodók, legjobb reggeli: NAKandisznók és Böllérinák.

A kulináris élvezeteket nyújtó programot Greznár Zoltán, a Szanyi Bokréta Néptánc Egyesület, Tóth Tünde, Éder Gabee és Sihell Ferry fellépése színesítette. A nap sztárfellépője a Kozmix együttes volt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában