Mégsem lesz giga-napelemberuházás

2024.02.09. 14:00

Megmenekül a Haraszt, közbelépett a nemzeti park

A Tapolcai-medence Magyarország egyik legszebb fekvésű, páratlan táji adottságokkal rendelkező vidéke, amelyre a környező tanúhegyekről egyedülálló panoráma tárul. Ezért a kincsért aggódtak sokan az itt élők közül, miután felvetődött egy 160 hektáros napelempark idetelepítésének lehetősége. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közelmúltban kiadott közlése azonban úgy tűnik, pontot tesz az ügy végére, s védelmébe veszi az érintett területet, amit a tapolcaiak csak Harasztként emlegetnek.

Szijártó János

Tapolca város belterületétől északra és keletre már több kisebb naperőmű-beruházás is megvalósult, melyek a környező kilátópontokról zavaró látványt nyújtanak

Forrás: Veol

Fotó: Szijártó János/ Napló

Lapunkban több alkalommal foglalkoztunk a témával, írtunk arról a 2022. októberi döntésről, amely megalapozta az esetleges gigaberuházás elindításának lehetőségét. Az akkor 8 igen és 3 nem szavazattal elfogadott a naperőműpark-beruházás által érintett területek átminősítéséről szóló napirendi pont felhatalmazta a polgármestert a településtervezéshez szükséges háromoldalú  megállapodás  megkötésére. Eszerint a Tapolcával határos, összességében 160 hektárnyi területen (amelyből a tervek szerint mintegy száz hektárt foglal el a naperőműpark) lévő ingatlanok övezeti besorolása immár nem akadályozta volna a gigaberuházás elindítását. Ennek következtében több lakossági tiltakozó megmozdulás történt, lapunkban olvashattak a 2023. februári lakossági fórumról, a giga-napelempark telepítése elleni helyszíni demonstrációról 2023 márciusában és szintén ebben a hónapban egy helyszíni lakossági fórumról, amelyeken minden esetben központi kérdésként merült fel a környezeti ártalmaktól való félelem, a lakóházakhoz való közelség és nem utolsósorban a látvány. 

A Tapolcai-medence Magyarország egyik legszebb fekvésű, páratlan táji adottságokkal rendelkező vidéke, amelyre a környező tanúhegyekről egyedülálló panoráma tárul.
Fotó: Szijártó János/Napló

Azok, akik reménykedtek az illetékes hatóságok segítségében, most megnyugodhatnak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védelmébe veszi a területet. Mint közleményükből kiderül, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság településfejlesztéssel és tájvédelemmel foglalkozó munkatársai azzal szembesültek, hogy ez a terület jelenleg semmiféle tájképi védelmet nem élvez, ami lehetőséget adhat a tájképet kedvezőtlenül befolyásoló beruházások megvalósítására, melyekre az utóbbi időben megnövekedett igény jelentkezett. Erre példa a nagy kiterjedésű naperőműparkok létrehozása, illetve annak szándéka.

– Tapolca város belterületétől északra és keletre már több kisebb naperőmű-beruházás is megvalósult, melyek a környező kilátópontokról zavaró látványt nyújtanak. További beruházások kapcsán felmerül a veszélye annak, hogy a már meglévő naperőművekkel összeadódó negatív tájképi hatásuk a jelenlegi tájképi potenciált gyökeresen megváltoztatná, és így a terület jelentős táji értékvesztést szenvedne el. A Balaton-felvidék tanúhegyei, melyekről a Tapolcai-medencére a szélrózsa minden irányából rálátás nyílik, hazánk kiemelt turisztikai célpontjai. A Tapolcai-medence tehát tájképileg érzékeny, kitett terület, melynek egyik legnagyobb értéke maga a feltáruló tájkép. Ezt a kedvezőtlen tendenciát a védendő értékű tájon meg kell állítani, ezért Igazgatóságunk 2023-ban elindította a tájképvédelmi övezet módosításának eljárását, melyre a jogszabályi hátteret a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény biztosítja. A törvény 22-23. §-a lehetőséget ad a térségi övezetek módosítására az illetékes téradatgazdák, jelen esetben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyetértése vagy kezdeményezése esetén – áll a közleményben, amelyben részletesen kifejtik a jogszabályi hátteret is.

Szijártó János/ Napló
Tapolca város belterületétől északra és keletre már több kisebb naperőmű-beruházás is megvalósult, melyek a környező kilátópontokról zavaró látványt nyújtanak. Ám úgy tűnik, hasonló projektektől megmenekül a Haraszt, újabb napelemparkok itt már nem épülhetnek
Fotó: Szijártó János/ Napló / Forrás: Veol

Az is kiderül a közleményből, hogy a nemzeti parknak a tájképvédelmi övezet módosítására irányuló kezdeményezését az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya szakmailag támogatta, így 2024. január 1-jétől az igazgatóság által javasolt lehatárolás a hatályos. Eszerint a tájvédelem eszköztárának bővítésével a Tapolcai-medence kedvező látképének megóvását kellő módon lehet biztosítani a településrendezési és különböző hatósági eljárások során, a tájképvédelmi terület övezetében a közlekedési, elektronikus hírközlési és energetikai infrastruktúra-hálózatokat, továbbá az erőműveket a tájképi egység megőrzését és a hagyományos tájhasználat fennmaradását nem veszélyeztető műszaki megoldások alkalmazásával kell megvalósítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában