Akár helyi népszavazást is kiírhatnak a napelemparkról

2023.02.06. 17:30

Hétfőn délelőtt 10 órakor tartott lakossági fórumot a tapolcai önkormányzat (videó)

Bár a várostól 2,5 kilométerre lévő, alig hathektáros területre építendő, két megawattos teljesítményű napelempark kapcsán hirdetett lakossági fórumot a tapolcai önkormányzat, mégis talán erről a témáról esett legkevesebb szó a hétfő délelőtti eseményen. A résztvevőket sokkal inkább az északi városrésszel határos, mintegy 160 hektárnyi területen tervezett gigaberuházás érdekelte.

Szijártó János

A hétfő délelőtti lakossági fórumon főként a város lakott részének mintegy felét kitevő nagyságú napelemparkról esett szó, bár eredetileg egy kisebb, úgynevezett mintaprojekt miatt hirdették meg a programot

Fotó: Szijártó János/Napló

Az sem volt meglepő, hogy az első felszólaló, Marton József - többek egyetértésével - a Tamási Áron Művelődési Központ emeleti előadótermében azt kérte számon a városvezetéstől, hogy miért hétfőn délelőtt 10 órára tették a fórumot. A válaszok nagyjából a "nincs máshol fűtött hely" meg a "nem volt máskor időpont", illetve a "korábbi fórumokon sem voltak többen" variációira épültek.

Gyarmati Tamás főépítész már az eredetileg kiírt témánál maradva arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a két megawattos teljesítményű napelempark egyfajta mintaprojekt lesz, a megvalósításában, technológiájában is a majdani nagy beruházásból ad ízelítőt. Azonban a résztvevőket ez kevéssé érdekelte, mivel sem mérete, sem a város lakott részéhez való közelsége nem éri el a lakosság ingerküszöbét. Sokkal inkább a másik, a 100 (pontosabban kétszer 49,9) Megawattot termelő erőmű. S mivel a két projekt szervesen összefügg, kénytelen-kelletlen az ezzel összefüggő kérdéseket, véleményeket is meg kellett hallgatni, illetve válaszolni. 

Egy tapolcai mérnök, Tóth Tibor szerepelt a legtöbbet a fórumon, többoldalas írott anyagot olvasott fel. Szerinte környezetrombolás lesz a gigaberuházás, ami véglegesen megakadályozza, hogy a Tapolcai-medence a világörökség része legyen, de tart az itteni ingatlanok elértéktelenedésétől, a hőmérséklet további emelkedésétől. Egyben számonkérte az ezzel kapcsolatos helyi tájékoztatás hiányosságait is. 

Dobó Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy a nagy beruházással kapcsolatban még nincs végleges döntés, a képviselő-testület csupán arról szavazott, hogy a szakhatóságok egyáltalán foglalkozhassanak a projekttel. Azt külön, kérdésre megerősítette, hogy adott esetben a helyi népszavazás kiírását is lehetséges opciónak tartja ebben az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában