Emelkedtek a bérek

2024.02.14. 14:00

Minden szinten előrelépett a szakképzési centrum

A Veszprémi Szakképzési Centrum több mint 350 oktatója átlagosan 32,2 százalékos béremelésben részesült idén január 1-jével. A béremelés részleteiről és jelentőségéről kedden tájékoztatta a sajtót a centrum vezetése.

Juhász-Léhi István

Várnai László, Morzál-Bőczi Krisztina, Pap Máté és Kavalecz Gábor

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja egészen 2020-ig ment vissza az időben, amikor fordulópont történt a szakképzésben azzal, hogy elfogadtak egy új szakképzési törvényt. Szerinte a gyakorlatorientált megközelítésben az is lényeges szempont volt, hogy projektszemléletű oktatást és gondolkodást vezettek be. A kancellár rámutatott, nagyon mélyről kellett elindulniuk az infrastruktúra terén, ám az elmúlt négy év alatt sok beruházás történt. Ez volt a Modern városok program, benne energetikai beruházásokkal, de tanműhely-felszereltségben, digitális eszközökben is minden esztendőben előreléptek. Négy év alatt hatmilliárd forinttal növelték a centrum vagyonát.

Kulcskérdés az is, hogy lesz-e megfelelő oktatói állomány ahhoz, hogy magas színvonalon végezhessék az oktatást. Ehhez a béremelésben pozitív tendencia indult el, hiszen négy év alatt megduplázhatták az oktatói átlagbért.

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, az ok­tatói béremelés az elmúlt időszakban mérföldkőhöz érkezett. Elhangzott, január 1-jétől átlagosan 32,2 százalékkal emelkedett a bér, így az oktatói átlagbér 655 ezer forint körül mozog. Mint elmondta, ekkor különböző szempontokat kellett figyelembe venniük. A szakképzésben dolgozók minimális alapbére 581 680 forint, vagyis egy pályakezdő sem kaphat ennél kevesebb alapbért. – Ettől azt várjuk majd, hogy pályakezdők nagyobb arányban érkeznek a rendszerbe.

A főigazgató kiemelte, fontos a folyamatos továbbképzés. Az oktatók java az előírtakon túl is szeretné magát képezni, aminek helyet adnak.

Morzál-Bőczi Krisztina, a veszprémi Táncsics Mihály Technikum kozmetikus-szak­oktatója – aki egykor ugyanott végzett – boldog, hogy amit annak idején kapott, azt most visszaadhatja.

Várnai László, a veszprémi Jendrassik–Venesz Technikum kémia–fizika szakos mester­oktatója elmondta: munkája folyamatos tanulást jelent a gyerekekkel együtt. Hozzátette, kollégáival érzik, hogy anyagi és erkölcsi megbecsültségük emelkedik, így jobb hangulatban dolgoznak, hosszabb távon pedig reményeik szerint több fiatal kerül majd a pályára, amire nagy szükség lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában