Bővül a termékpaletta

2024.02.12. 20:00

Tovább növekszik a várpalotai lőszergyár

A várpalotai lőszergyár termelési kapacitásának további bővülését jelentette be a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. vegyesvállalat.

Szabó Péter Dániel

Michael Krebs, a várpalotai gyáregység vezérigazgatója a Rheinmetall múlt novemberben tartott közösségi napján

Fotó: Szabó Péter Dániel

Lapunkhoz eljuttatott közleményükben azt írják: az építkezés második szakasza 2024 januárjában kezdődött, ám az üzem többfázisú bővítésének koncepciója már 2022 februárja és az ukrajnai orosz invázió előtt létezett. A projekt egy stratégiai magyar beruházás a Rheinmetallal együttműködve, válaszul az akkor már tapasztalható lőszerhiányra, tekintettel az európai országok és a NATO irányából érkező kereslet várható növekedésére. A beruházás további célja, hogy csökkentse Európa függőségét a tengerentúli importtól. 

Éppen egy éve tették le Várpalotán az új Rheinmetall üzem első ütemének alapkövét, ahol a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. vegyesvállalat a jövőben különféle rendszerekhez gyárt lőszert. Az üzem első bővítési szakasza lehetővé teszi a 30 milliméteres közepes kaliberű lőszerek gyártását a Lynx gyalogsági harcjárművekhez, amelyeket a Rheinmetall új, zalaegerszegi harckocsigyárában fog megépíteni. A gyártás 2024-ben kezdődik.

A most induló „Várpalota 2.0” bővítés 20 hektárról megközelítőleg 120 hektárra növeli az üzem méretét. Az alkalmazottak száma összesen 200 főre nő. Emellett a termékpaletta új típusú lőszerekkel bővül, elsősorban 155 milliméteres tüzérségi lövedékekkel a PzH 2000 önjáró tarackhoz és 120 milliméteres lőszerekkel a Leopard 2 harckocsihoz, illetve lehetséges utódjához, a Panther KF51 EVO harckocsihoz. A gyártást a tervek szerint 2026 elején kezdik meg Várpalotán, ahol a Rheinmetall fejlesztési és átvételi tesztelést is tervez. 

A magyarországi lőszergyártási kapacitásbővítésnek része egy további robbanóanyag-gyártó üzem (RDX) is, amely a fent említett üzemmel párhuzamosan épül a város határában. A beruházás jelentősen hozzájárul az európai lőszergyártás alapvető nyersanyagának számító RDX ellátásbiztonságához. A Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. közölte: a várpalotai termelés egy része a Magyar Honvédség igényeit fogja kielégíteni, a többit exportra szánják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában