Köcsi-tó

2024.02.08. 18:28

Védik, óvják a természetet Balatonalmádiban

Természetvédelmi területté kívánják nyilvánítani a festői szépségű Köcsi-tó környékét Balatonalmádiban, közölték a hivatal illetékesei.

Kovács Erika

Természetvédelmi területté kívánják nyilvánítani a festői szépségű Köcsi-tó környékét

Forrás: önkormányzat

Azt mondták, a városban egyre inkább igény van arra, hogy természetközeli környezetben éljenek az emberek. Ezt meg lehet valósítani, de hosszú távú és körültekintő tervezésre, szigorú szakmai alapokra, tényekkel alátámasztott szakmai indokokra van szükség. A város képviselő-testülete elkötelezett munkát folytat a természeti környezet védelme, szépítése érdekében. 2022-ben például önkormányzati rendeletet fogadtak el a fák védelméről, mely a magánterületen álló fák védelmét is szolgálja. Ilyen és ehhez hasonló önkormányzati rendelet alkotása nem kötelező, de a képviselő-testület úgy gondolta, hogy szükség van az emberek igényével egyező engedélyezési eljáráshoz kötni a fák kivágását, illetve előírni a kivágott növények pótlását. Az emberek többsége jogkövető, tiszteli a természetet, de magánterületen történtek az elmúlt időszakban is engedély nélküli fakivágások, amelyek kedvezőtlenül érintik a természeti környezetet és sértik a közösség jóérzését. Januárban ezt a rendeletet a képviselő-testület úgy módosította, hogy közigazgatási bírsággal lehessen sújtani a jogsértőket. 

A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár parkolójának fásítása azt a célt szolgálta, hogy nyáron árnyékot biztosítsanak a növények a parkoló autóknak. Azt tervezik, hogy folytatják a fásítást az egész városban, emiatt regisztráltak a Településfásítási programba is.

Mint ismert, a Szent Erzsébet liget már helyi természetvédelmi terület, és lehetőség van arra, hogy a környezetvédelmi programjukkal és a Helyi Építési Szabályzattal összhangban a helyi védelemre javasolt Köcsi-tó környékét helyi jelentőségű, természetvédelmi területté nyilvánítsák. A képviselő-testület egyhangú döntése alapján ezt a folyamatot is megindították a városban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában