Büszkén vállalja

2024.03.06. 09:00

A köztársasági elnököt rokoni szálak kötik Pápához

Sulyok Tamást, Magyarország nemrég megválasztott köztársasági elnökét rokoni szálak kötik Pápa első polgármesteréhez, Sulyok Dezsőhöz, aki az elnök nagyapjának testvére volt.

Haraszti Gábor

Pápán mellszobor őrzi Sulyok Dezső emlékét Fotó: könyvtár

Sulyok Dezső a Pápai járásban, Simaházapusztán született. Ügyvéd, Pápa polgármestere és országgyűlési képviselő volt. Pápán a Jókai Mór Városi Könyvtárral szemközti épületen – egykori lakóháza falán – tábla, a Pálos téren pedig mellszobor őrzi emlékét. Tiszteletére 1994-ben pápai otthonára helyezték el az emléktáblát, amit Habsburg Ottó avatott fel. A mellszobor Marton László szobrász alkotása, melyet 2002-ben állítottak fel. Sulyok Tamás is büszkén felvállalja rokona örökségét, melyről 2018-ban így nyilatkozott: „Az ő szellemi öröksége, a demokrácia melletti feltétlen kiállása a mai napig meghatározó a számomra. Sajnos sohasem tudtam személyesen megismerni, mivel ő 1947. augusztus 14-én hagyta el Magyarországot, én pedig 1956. március 24-én születtem” – hívta fel a könyvtár figyelmét Váminé Molnár Emma, volt helyismeretes könyvtáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában