"Zivatarban megdőlt fa..."

2024.03.15. 20:01

Forradalom és szabadságharc: egyenes gerincet, kiállást ad a magyarnak

Az 1848-as szabadságharc és forradalom emlékére rendeztek ünnepséget a Hajmáskéri Művelődési Házban március 14-én. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter országgyűlési képviselő mondta, majd a megjelentek átsétáltak a hősi emlékműhöz, ahol koszorúzással hajtottak fejet nagyjaink előtt.

Benkő Péter

A Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola tanulói idézték meg a ’48-as eseményeket műsorukban

Fotó: Benkő Péter/Napló

Zivatarban megdőlt fához hasonlította sorsunkat Ovádi Péter, a történelem viharai számtalanszor tépáztak már bennünket, mondta. – Vihar volt az 1848-as forradalom és szabadságharc is. Elődeink küzdöttek, amíg lehetett, a diplomácia eszközeivel. De bezáródtak a bécsi udvar kapui a békés megegyezés előtt, s kardot, puskát ragadtak. Tették azzal a bátorsággal, amit ezeréves történelmünk túlélt viharai tápláltak bennük – mondta.

Ovádi Péter hangsúlyozta, a császárság bukott el, nem bírtak a sokkal szegényebb, képzetlenebb magyar seregekkel
Fotó: Benkő Péter/Napló

A képviselő hangsúlyozta, a császárság bukott el, seregei nem bírtak a sokkal szegényebb, képzetlenebb magyar seregekkel, s behívták az orosz cárt, hogy leverje szabadságharcunkat. – Bár a szabadságharc után még el kellett viselnünk a véres megtorlást, de belátta a bécsi udvar, a magyarság nem elnyomható kisebbség, s megtörtént a kiegyezés.

Hűek maradhatunk elveinkhez, a békeszeretethez, szabadsághoz, előremutató együttműködésekhez
Fotó: Benkő Péter/Napló

– Ma is zivataros időket élünk Európa szívében, nagyhatalmak borzolják a béke és szabadság állóvizét. De mi hűek maradhatunk elveinkhez, a békeszeretethez, szabadsághoz, előremutató együttműködésekhez. Akik nem értik, miért olyan eltökélt Magyarország az európai béke, kölcsönös tiszteletadás mellett, nem ismerik 1848 történetét. Pedig nekünk ez nem újdonság, ezért tudunk egyenes gerinccel ma is kiállni a piros-fehér-zöld trikolór és a béke zászlajával.

A Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola tanulói idézték meg a ’48-as forradalom és szabadságharc eseményeit
Fotó: Benkő Péter/Napló

Az ünnepi beszéd után a Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola tanulói idézték meg a ’48-as eseményeket műsorukban, majd a Vadgesztenye Népdalkör tagjai Bakonyban gyűjtött katonadalokból készült csokrot adtak át a közönségnek. Végül az országgyűlési képviselő, Köbli Miklós polgármester és a helyi szervezetek koszorúztak a hősi emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában