Előzzük meg el a tüzet!

2024.03.08. 10:00

Megelőzhető a komposzt öngyulladása

Előfordulhat az öngyulladás komposztáláskor, de ezt meg lehet előzni átforgatással, locsolással – közölte a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

Többször felvetődött a gyanú a közelmúlt tűzeseteinél, hogy a komposzt gyulladt meg a kertben, amiatt keletkezett nagy tűz. Felvetésünkre a katasztrófavédelem kifejtette, a komposztálás a hulladékhasznosítás egyik legősibb formája, amivel mindenki hozzájárulhat a környezet védelméhez. A szerves hulladék természetes lebomlásának az eredménye a földszerű komposzt, amely hasznosanyag-tartalma miatt kiválóan alkalmazható a talaj termőképességének növelésére. 

Előfordulhat az öngyulladás komposztáláskor, de ezt meg lehet előzni átforgatással, locsolással – közölte a katasztrófavédelem.
Előfordulhat az öngyulladás komposztáláskor, de ezt meg lehet előzni átforgatással, locsolással – közölte a katasztrófavédelem.
Fotó: Illusztráció / Forrás: gettyimages

Abból adódóan, hogy a komposztálandó anyagok nagy részét a növényi hulladékok teszik ki, amelyeknek a nedvességtartalma is viszonylag magas, számolni kell az öngyulladással. Az öngyulladás több szakaszból áll: a kiindulása függ az anyag aprítottságától, nedvességtartalmától és a keletkező hő akkumulálódásától. Az első szakaszban egyszerre történik a növényi és a bakteriális hőtermelés. A növényi hőtermelésnél a megfelelő mennyiségű vizet tartalmazó növényi részek sejtjei még folytatják exergonikus (energialeadással járó) élettevékenységüket, így hő keletkezik. A sejtek anyagcseretermékeinek köszönhetően elszaporodó mikroorganizmusok további hőtermelődéshez járulnak hozzá, ebben az esetben bakteriális hőtermelésről beszélünk. A rendszer 60–70 Celsius-fokos hőmérsékleténél a termofil (hőkedvelő) baktériumok életképesek. A második szakaszban a 70 Celsius-fok feletti hőmérséklet hatására autooxidációra (olyan kémiai folyamat, amikor nagyon rövid idő alatt jelentősen, több nagyságrenddel megnő a hőtermelődés sebessége) hajlamos vegyületek keletkeznek, és a hőmérséklet elérheti a 100–140 fokot is. A hőmérséklet emelkedésére egyre gyorsabban párolog a víz, az anyag pórusossá válik, ami a felületet növeli. 80  fok felett rohamosan kezd elpárologni a víz, amitől kiszárad az anyag, és csak a váz marad meg. A víz helyén a vázban, pórus (lyuk) marad, amitől nő a felület. A harmadik szakaszban a sejtek szétesésekor keletkező aktív szén meggyullad. 

Az öngyulladást elkerülhetjük, ha rendszeresen átszellőztetjük a komposztot, ezzel elejét vesszük a hő akkumulálódásának. A megfelelő nedvességtartalom biztosításával elkerülhetjük a hőmérséklet emelkedését, amely szintén megakadályozza a meggyulladást. A komposztot célszerű 8–10 hetenként átforgatni és megöntözni. Az összetételtől függően 4-6 hónap elteltével hozzájuthatunk a már említett kiváló komposzthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában