Koszorúzás

2024.04.12. 13:00

A legnagyobb magyarra emlékeztek Zircen

Halálának 164. évfordulóján gróf Széchenyi Istvánra emlékeztek Zircen a napokban.

Kelemen Gábor

„A magyarnak, hogy valami legyen Európában, egyedül magyarnak kell lennie. Ez dicső és nemes öröksége” – idézett Széchenyitől Egervölgyi Dezső, akinek a gondolatait Csaba Lilla tolmácsolta az egybegyűlteknek a Zirci Országzászló Alapítvány és Széchenyi-kör helyi csoportja által szervezett megemlékezésen. 

Csaba Lilla tolmácsolta Egervölgyi Dezső gondolatait a Széchenyire emlékező ünnepségen
Fotó: Kelemen Gábor

Elhangzott, hogy nehéz emlékezni a legnagyobb magyarra, a Hitel írójára, hiszen mint azt Petronius Satyricon című művének tükrében kifejtették, Európa eljutott oda, ahol elkezdődött a Római Birodalom elpusztulása, lelki, szellemi és erkölcsi válsága, amely ledönti a római kultúrát. 

Szó esett arról is, hogy a civilizálttá lett világban, melynek szellemét az arany csengése vezérli, a kultúra visszavonult a skanzenek, múzeumok, könyvtárak falai közé, és ha valami rosszul sikerül, nem tudjuk, kihez forduljunk. Az okosok szerint pszichológushoz, a nagyszüleink szerint a Teremtőhöz. Hangsúlyozták, hogy az Isten, haza, család fogalmai átsegítenek minket a nehézségeken, ha sikerül megismerni újra a mögöttük lévő tartalmakat. 

Az ünnepség végén az emlékező szervezetek tagjai megkoszorúzták gróf Széchenyi István szobrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában