Évforduló

2024.04.08. 14:00

A mártírhalált halt Péczer Sándorra emlékeztek

Halálának hetvenkilencedik évfordulója alkalmából Péczer Sándorra, a második világháborúban szovjet katonák által meggyilkolt jegyzőre emlékeztek a napokban Badacsonytördemicen.

Szijártó János

A 2010-ben állított emlékhelynél az önkormányzat nevében Horváth Zoltán badacsonytördemici polgármester és Horváth István alpolgármester koszorúzott, a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület nevében pedig Bognár Andrea és Mészárosné Nagy Judit. Az emlékezők az 1945-ben meggyilkolt főjegyző sírjánál is lerótták tiszteletüket.

 Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület nevében Bognár Andrea és Mészárosné Nagy Judit helyezett el koszorút Péczer Sándor sírján
 Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület nevében Bognár Andrea és Mészárosné Nagy Judit helyezett el koszorút Péczer Sándor sírján
Fotó forrása: Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület

Ma is őrzik Péczer Sándor emlékét, aki 1937-től volt Badacsonytördemic (akkor még Nemestördemic) és Szigliget körjegyzője, majd főjegyzője. Szolgálati ideje alatt számos fejlesztés valósult meg, többek között Nemestördemic villamos hálózatának kiépítése. A számára végzetes napon, 1945. március 27-én motorkerékpárral Nemestördemicre indult a körjegyzőségbe, hogy a szegényeknek járó pénzt kifizesse, és a hivatali iratokat elássa. Útközben szovjet katonák látószögébe került, akik gondolkodás nélkül lelőtték. Motorját, ruháit elvették, majd ott hagyták az út szélén elvérezni. Felesége, másfél és féléves kislánya hiába várta haza. A szocialista rendszerben a körjegyző emlékét hivatalosan nem ápolhatta a község, sőt, a rendszerváltozás után is további húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy méltó emléket állíthassanak számára, ami 2010-ben meg is történt. 

2010-ben állítottak emlékhelyet Badacsonytördemicen 
2010-ben állítottak emlékhelyet Badacsonytördemicen 
Fotó: Szijártó János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában