Workshop a városházán

2024.04.12. 07:00

A Zöld Életrevalók Roadshow-n várják a veszprémieket a hétvégén

A Zöld Életrevalók Roadshow negyedik, veszprémi állomásán sem változott a cél: elhozni a zöld átállás üzeneteit, bemutatni azokat a technológiákat, amik már itt vannak közöttünk, hangzott el a rendezvény csütörtöki workshopján a veszprémi városházán.

Juhász-Léhi István

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) köszöntőjében elmondta, Veszprém példát mutat, próbál élen járni a klímatudatosság, zöld energia, fenntarthatóság témakörében, hiszen 2011 környékén az elsők között volt a település a magyarországi nagyvárosok között, ahol klímastratégiát fogalmaztak meg, ami később európai elismerésben is részesült.

Porga Gyula polgármester: A klímastratégia mellett már zöld stratégiával is rendelkezik Veszprém
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Úgy fogalmazott, fontosak a stratégiák, de mégis az a legfontosabb, ami kézzelfogható, és az, amit meg tudnak valósítani az elképzelésekből. Ebben is jól áll az önkormányzat, hiszen vannak konkrét eredményeik: a klímastratégia mellett már zöld stratégiával is rendelkezik Veszprém, és dolgoznak a karbonsemleges stratégián, ami néhány hónap múlva el is készül a tervek szerint. 

Kijelentette, szeretnék, ha Veszprém 2030-ra életminőségben Európa első harmadába kerülne a hasonló méretű városok között. Ugyanakkor emlékeztetett, 2019-ig a város buszainak átlagéletkora 28 év volt, ám viszonylag rövid idő alatt 42 darab Euro 6-os dízelüzemű busszal, illetve 5 darab elektromos busszal megújult a járműpark, ami újabb két elektromos busszal bővülhet a jövőben. Mindezek mellett a diákok 350 forintért tudnak havibérletet vásárolni, és azzal is alternatívát nyújtanak, hogy bevezették a népszerű V-bike szolgáltatást.

Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 alapító tagja azt hangsúlyozta, a következő évtized nemcsak a digitalizációról, de a zöld átállásról is szól majd. Az idén 75 éves Pannon Egyetem ebben élen jár, a zöld átállás alapvetéseivel az alapítás óta foglalkoznak, a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság központi intézményévé kívánnak válni. 

Mások mellett felszólalt Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke is, aki arról szólt: beszélgethetünk globális megoldásokról és várhatjuk a zöldebb jövőt, de hogy mi változik valójában, az rajtunk múlik. Szerinte most érkeztünk el oda, hogy megvizsgálhassuk, mi a jó nekünk, magyaroknak és Európának is. Fontos, hogy a zöld átállásnak meg tudjuk határozni a helyi értékrendjét Veszprémben is, és tartós sikerré tegyük a zöld átállást hazánkban. Ezt a célt szolgálja a HUMDA Zöld Életre Valók Roadshow-ja is. 

Veszprémben a Rally Hungary verseny szervizparkjaiban, illetve a Veszprém Aréna előtt péntektől vasárnapig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól az idős korosztályig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában