Rangos vendég

2024.04.17. 17:30

Karikó Katalinnal, az első magyar Nobel-díjas kutatónővel találkoztunk

Karikó Katalin Nobel-díjas kutató találkozott a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatóival, amikor az SZTE Füvészkertjében ellátogatott a növényismereti órára április 17-én délután, amire lapunk, illetve portálunk is meghívást kapott. A találkozó után megtekintette a Tudós nők ösvényének kialakításához tervezett kerámiaszobrok terveit a történelmi rózsák gyűjteményének területén.

Kovács Erika

A szegedi Hortus Botanicus ösvényeit rótta egykor a szegedi József Attila Tudományegyetem, a JATE biológia szakos hallgatójaként Karikó Katalin. A Nobel-díjas kutatónő, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora visszatért az egykori gyakorlati órák helyszínére, részt vett a mai egyetemisták rendhagyó növényismereti óráján. A természetre rácsodálkozó és titkait kutató biológust az egyetemi Füvészkert új kamarakiállítással köszöntötte. Mintegy a tárlat folytatásaként az SZTE Füvészkert és a szegedi Partiscum Club bemutatta a Tudós nők ösvényének terveit. Az SZTE Mezőgazdasági Kar Erasmus Week rendezvényére érkező algériai, izraeli, marokkói és tunéziai szakemberek is bekapcsolódtak az SZTE Füvészkert programjába.

Az előzmények szerint Karikó Katalin alma materének, az SZTE-nek adományozta a módosított nukleozidokkal kapcsolatos kutatásáért és a hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztéséért kapott Nobel-díját. A tudomány világának legmagasabb elismerésével, a Nobel-díjjal együtt annak szellemiségét is elhozta Karikó Katalin. Az SZTE Nobel-díjas professzora az őt köszöntő április 16-i díszünnepségen bejelentette, hogy az érme három hiteles nemesfém másolatának egyikét az SZTE-nek adományozza, és annak pénzjutalmából új egyetemi díjat alapít. Az SZTE az a magyar egyetem, melynek mindkét, fiziológiai és orvostudományi területen Nobel-díjat elnyert kutatója, Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin az egyetem polgára volt a kitüntetés átadásakor. A hír bejelentése után, 2023. október 12-én emlékezetes ünnepségen fogadta a Nobel-díjas Karikó Katalint alma matere és Szeged polgársága. A Dóm téri egyetemi épületek ölelésében őt köszöntő tömeg előtt, Szent-Györgyi Albert felújított, neki átadott dolgozószobájából kilépve az ünneplők elé megígérte, hogy elhozza Nobel-díját Szegedre. A decemberi stockholmi Nobel-díj-átadó ceremónia után először Magyarországra látogató Karikó Katalin – budapesti akadémiai székfoglalója után – két napot tölt az SZTE-en.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Az első magyar Nobel-díjas kutatónőt, az SZTE professzorát díszünnepségen köszöntötte alma materének polgársága és az egyetem, József Attila Tanulmányi és Információs Központjában összegyűlt vendégsereg április 16-án délelőtt. Karikó Katalint az egyetem, a város és a vármegye vezetői fogadták az említett központ bejáratánál. A kongresszusi terem zsúfolásig megtelt a kivételes ünnepségen, a Szegedi Egyetemi Énekkar egyetemi diákdallal köszöntötte a díszvendéget. 

Rovó László professzor, az Egyetem rektora laudációjában kiemelte, hogy Karikó Katalin világraszóló eredményeivel – a magas szintű oktatás fontossága mellett – ráirányítja a figyelmet a kutatások, ezen belül az alapkutatások jelentőségére, arra, hogy csak a tudomány művelői adhatnak választ jelenünk és jövőnk meghatározó kérdéseire. – Szeged, az egyetem és a Szegedi Biológia Kutatóintézet megalapozta és kijelölte a professzor asszony tudományos eredményeit – fogalmazott. 

Botka László polgármester elmondta: az önkormányzat Szeged legmagasabb épületére felfesttette Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert portréját. – Karikó Katalin életútja, kitartása és harca példa mindannyiunk számára – hangsúlyozta a polgármester. Elmondta még, szerdán Tápéra invitálják a Nobel-díjas tudóst, Szeged díszpolgárát, hogy együtt tekintsék meg a több százéves múltra visszatekintő gyékényszövő műhelyt. A tápéi asszonyok elkészítették a Nobel-díj másolatát gyékényből, amelyet ajándékba adnak a világhírű tudósnak. 

Karikó Katalin fényképekkel kísért előadásban adott ízelítőt a stockholmi Nobel-héten gyűjtött élményeiből. A repülőtérre való megérkezéstől kezdve elmesélte élményeit, például a nagykövetségen tartott fogadásról, a Nobel-díj Múzeumról, a Karolinska Intézetről, beszélt a díjazottak tiszteletére rendezett koncertről, a „Nobel Minds” elnevezésű kerekasztal-beszélgetésről és természetesen a Nobel-díj-átadó ünnepségről, valamint az azt követő díszvacsoráról. 

A híres kutató megmutatta a 2023. évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díját. Az Alfred Nobel arcképét ábrázoló plakettről elárulta, hogy az 18 karátos aranyból készült. Bejelentette, hogy a Nobel-érme hiteles nemesfém másolatát alma materének adományozza egy, az Egyetem Nobel-díjasainak életét bemutató kiállításra, és Nobel-díja pénzjutalmából megalapítja a JATE-díjat. A Karikó Katalin által alapított díj a korábbi József Attila Tudományegyetem (JATE), a mai SZTE kiválóságát ismeri el azzal, hogy ezentúl ezt a díjat minden évben egy-egy, a legkiemelkedőbb eredményt elérő oktató-kutató és  egyetemi hallgató nyerheti el. Az ünnepségen megnyitották a Karikó Katalin életútját bemutató kiállítást.

Fotó: Kovács Erika /Napló

Itt a Nobel-díj mellett az egyetem bemutatja a kutatónő gyerekkorától, iskolás éveitől kezdve a pályáját meghatározó, legérdekesebb dokumentumait, tárgyait és több korábban átvett külföldi kitüntetését, műtárgyakat, sajtófotókat. A Nobel-érmet és a Karikó Katalin életútját is bemutató tárlatot az egyetem Ady-téri épületének földszintjén lehet látni. Az ünnepség után Karikó Katalin Dóm téri egyetemi dolgozószobájában szűk körű szakmai egyeztetéseket tartott a kutatási témájához kapcsolódó fiatal tudósokkal és professzorokkal.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Este a Karikó Katalin tiszteletére rendezett ünnepség fővédnöke, Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke, a programsorozatot lezáró gálavacsorán köszönti a Nobel-díjas tudóst, és Katalin kedves előadója, Zorán ad koncertet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában