Magyar falu program

2024.04.19. 18:24

Kívül-belül megújult a kemeneshőgyészi Radó-kastély (képgaléria)

A Magyar falu program keretében két ütemben 53,5 millió forintot meghaladó összegből kulturális, sport- és szabadidőközpontot alakítottak ki a leromlott állagú Radó-kastélyból Kemeneshőgyészen. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár kormánybiztos.

Haraszti Gábor

Gyopáros Alpár, Kovács Tamás és Kovács Zoltán vágta át az átadást jelképező nemzeti színű szalagot

Fotó: Haraszti Gábor

A település közösségi tér ki- és alakítására több mint 28,5 millió forint, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan fejlesztésére közel 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, fontos volt, hogy ezt a műemlékszerű épületet megmentsék az utókornak, ehhez nyújtott nagy segítséget a Magyar falu program.

– Egy-egy ilyen kistelepülésnek nincs annyi ereje, hogy egy emblematikus épület felújításába belevágjon, viszont történelmi emlékeinket – jelen esetben ezt a kastélyt – meg kell, hogy őrizzük, vigyáznunk kell rá. Ez a kastély szervesen illeszkedik és hozzátartozik a falu történetéhez, a helyi közösség létéhez – emelte ki a képviselő.

Gyopáros Alpár kormánybiztos a szalagátvágás előtt azt mondta, fontos üzenete van annak, hogy egy olyan épületet újítottak fel, amely a szó legszorosabb értelmében a közösségé, hiszen kulturális, közösségi, szabadidős és sportcélokra fogják használni a kemeneshőgyésziek.

– A kastély a falu legfontosabb épülete. Településképi szempontból is fontos, hogy mutassa azt, hogy jó gazdája van a falunak, hiszen a falusi ember nemcsak szorgalmas és alkotni szeret, de egyúttal büszke is arra, hogy a portája előtt rendben van az árok, a kiskert, rendben legyenek a közösségi épületek is. A falusi embert, ha valami meg kell, hogy különböztesse a nem falusi emberektől, az a közösség iránti tisztelet, az egymás iránti, a faluban élők iránti szolidaritás. A programot folytatni fogjuk mindaddig, amíg a kistelepülésen élők minden álmát meg nem tudjuk valósítani – zárta beszédét a kormánybiztos.

Kovács Tamás, Kemeneshőgyész polgármestere emlékeztetett, a kastély már az 1764-es katonai felmérési térképeken is szerepelt, jelenlegi arculatát a 19. század végén, 20. század elején kapta meg.

– Ez az egyetlen olyan közösségi tér, ahol nagyobb létszámmal össze tudunk jönni, hiszen a településnek kultúrháza, művelődési háza nincsen. A felújítás első ütemében kicserélték a kivitelezők az összes nyílászárót. Egy teljesen új mellék- és mosdóhelyiséget alakítottak ki, bővítettek. Ezenkívül még egy rendezvénytermet és az előteret újítottuk fel. A második körben a külső homlokzat rendbetétele volt a feladat: a régi, ledőlt vakolatok kijavítása, az épület újraszínezése, párkányozása, a mai szabványnak megfelelő villámvédelmi rendszer kiépítése. Hálásak vagyunk a kormánynak, a képviselő és a kormánybiztos úrnak, hogy ez a rekonstrukció megvalósulhatott – fejezte ki háláját a település vezetője.

A rendezvényt az ünnepélyes szalagátvágás után folklórműsor, vacsora és a Deresedő Wild Gerlicék koncertje színesítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában