Túraajánló

2024.04.14. 10:00

Liliomfa vagy tulipánfa – Zircen tisztázzák a rokonok összekeverését, megnézhetjük a virágzást

A liliomfák városa lett egy időre Zirc, ugyanis ezek a különleges cserjék most virágzás közben csodálhatók meg a Bakony fővárosában, nem érdemes lemaradni erről. A helyiek azt is elmondják, miért keverik ezeket össze a tulipánfákkal.

Rimányi Zita

Miközben a cseresznyefa-virágzás kápráztat el bennünket a Bakonyban, Zircen a japán díszcseresznye rózsaszínű sziromfürtjei is, a magnólia szintén teljes pompájában tündököl a Bakony fővárosában. Az utcákon is látható, de érdemes miatta a Zirci Ciszterci Arborétumban sétálni.

A liliomfafélék, a magnólia nemzetség hazánkban is díszfaként ültetett fajai, ezek a csodás növények kertjeink legnagyobb virágú fái és cserjéi
A liliomfafélék, a magnólia nemzetség hazánkban is díszfaként ültetett fajai, ezek a csodás növények kertjeink legnagyobb virágú fái és cserjéi 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A liliomfafélék a magnólia nemzetség hazánkban is díszfaként ültetett fajai. Ezek a csodás növények kertjeink legnagyobb virágú fái és cserjéi. Zircen is jól érzik magukat, kissé savanyú kémhatású talajt és párás klímát kívánnak, számos kertben és az arborétumban is megtalálhatók – erre Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója hívta fel a figyelmet az intézmény felületén, és ott tisztázza a különbségeket a hasonló kinézetű fajok közt.

A japán, fehér virágú liliomfa Zircen már idén elvirágzott, sietnünk kell, ha nagyvirágú rokona tulipánforma virágait látni szeretnénk
A japán, fehér virágú liliomfa Zircen már idén elvirágzott, sietnünk kell, ha nagy virágú rokona tulipánforma virágait látni szeretnénk
Fotó: Kutasi Csaba / Forrás: BTM

A japán vagy fehér virágú liliomfa ugyanis gyors növekedésű, kisebb fává nő és lombfakadás előtt nyílnak ki fehér, mintegy tíz centiméteres virágai. Ezek már idén a Bakonyban elnyíltak. Ám a leggyakrabban ültetett magnólia – Zircen is – a nagyvirágú liliomfa, amely egy három-öt méteresre növő, terebélyes cserje. Harang alakú, nagy, tulipánszerű virágai mindenkit elvarázsolnak. Ezért nevezik sokszor tévesen tulipánfának, de az egy másik növény magyar neve, ami szintén a magnóliafélékhez tartozik.

A liliomfa vagy magnólia a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye, hatalmas virágai ámulatba ejtő látványt nyújtanak Zircen
A liliomfa vagy magnólia a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye, hatalmas virágai ámulatba ejtő látványt nyújtanak Zircen
Fotó: Kutasi Csaba / Forrás: BTM

A zirci arborétumban mindegyik megtalálható, de a legnépszerűbb valószínűleg a nagyvirágú liliomfa, ami most tündököl igazán. Sokak kedvence és az arborétumban dolgozók azt is elárulják, hogy a tóval szemben van egy bordó virágú példánya. Magassága miatt ugyan faként szoktuk emlegetni, de valójában cserje, törzse nem sokkal a föld felett elágazik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában