Képes túra- és programajánló

2024.04.11. 16:04

Hova menjek április idusán a Magas-Bakonyban? 7 + 3 tipp: túrázás, ló- és autósport, medvehagymanap

Látott már középkori viseletben és tornacipőben várkisasszonyhoz futó hírvivőket? A cseszneki várban most megnézheti őket. Emellett a túrázás is kihagyhatatlan a környéken, az Öreg-Bakonyban, a hegység magasabb részén. Ajánlunk hozzá kilátót, szélmalmot, szurdokot.

Rimányi Zita

A lovas szabadidősport és a profi autósport is szerepet kap ezen a hétvégén a Magas-Bakonyban. Zircen, a Bakony fővárosában csatlakozhatunk a helyiek nagytakarításához, ugyanis túraútvonalak mentén gyűjtik össze a szemetet. A helyi színjátszók előadását sem érdemes kihagyni, Hollywoodról és mindannyiunkról szól. A Bakony szívében, Bakonybélben a szokásos medvehagymanap a kóstolás mellett túrázással egészül ki. Bakonynánán pedig a sváb zenék, dalok, táncok őrzői gyűlnek egy helyre, adnak együtt műsort. Részletek cikkünkben.

Középkori viseletben vesznek részt többen idén is a cseszneki várban a Hírvivők Viadalán
Középkori viseletben vesznek részt többen idén is a cseszneki várban a Hírvivők viadalán
Fotó: Rimányi Zita/Napló

1., Hírvivők viadala a cseszneki várban + 1 túra

Hírvivők viadala elnevezéssel megint meghirdetik a középkori jellegű kihívást magukat megméretni vágyóknak a cseszneki várnál. Az erődítményhez kell felfutniuk a völgyben lévő falutól, viseletben és tornacipőben, emellett a résztvevőkre íjászat, vívás is vár.
A Hírvivők viadalát a tavalyi hagyományőrző jellegű, látványos sporteseményhez hasonlóan tartják meg Cseszneken, idén április 13-án, szombaton. A Himfy Bandérium elképzelése nyomán megvalósuló rendezvény bajnoka elnyeri a pajzs alakú vándordíjat. S ha már Cseszneken van, ne hagyja ki a vár alatt rejlő csodás Kőmosó-szurdokot!

A cseszneki vár alatt rejlik a csodás Kőmosó-szurdok
A cseszneki vár alatt rejlik a csodás Kőmosó-szurdok
Fotó: Mészöly János / Forrás:  Olvasó

2., Tavaszi nagytakarítás a Bakony fővárosában

A tisztább Zircért törekvés jegyében az önkormányzat szemétszedő túrákat szervez a város környéki túraútvonalakon, azok mentén szedik, gyűjtik össze a hulladékot az önkéntesek április 13-án, szombaton 8 és 14 óra között. A tavaszi nagytakarításhoz csatlakozhatnak azok, akiknek fontos a természetvédelem, és azok is, akik jó közösségben szeretnének kirándulni a jó időben. A gyülekező az Alkotmány utca 14. szám előtt lesz.

Az Erzsébet-kilátó Bakonybélben
Az Erzsébet-kilátó Bakonybélben 
Fotó: Mészöly János / Forrás:  Olvasó

3., Medvehagymanap Bakonybélben + 1 túra

A medvehagymás napot idén április 13-án, szombaton 12 és 19 óra között tartják meg a bakonybéli tájházban. Szervezett túrákra jelentkezhetnek az érdeklődők, medvehagymás finomságokat kóstolhatnak meg, előadásokat hallgathatnak meg a gyógynövényekről, és zenés műsorokat élvezhetnek. S ha már Bakonybélben van, felkeresheti az Erzsébet-kilátót!

4., Lovas szabadidősport – Megrendezik az I. Tündér Farm kupát az Öreg-Bakonyban

A Magyar Lovas-szabadidősport Szövetség és a Tündér Farm szervezi meg az I. Tündér Farm kupát április 13-án, szombaton 9 órától. Díjugratásra, díjlovaglásra, ügyességi és futószáras versenyszámokra várják az indulókat Zirc-Tündérmajorba, ahol finom falatok is lesznek. 

A tési régi szélmalmok igazán szépek, különlegességük, hogy hatlaposak
A tési régi szélmalmok igazán szépek, különlegességük, hogy hatlaposak
Fotó: Mészöly János / Forrás:  Olvasó

5., Rally Európa-bajnokság – Lezárások és nézőpont a kilátónál + 1 kirándulás

A V-Híd Rally Hungary egyik gyorsasági szakasza a Keleti- vagy Palotai-Bakony legmagasabban fekvő települése közelében halad el, ezért a tési polgárőrök a közlekedésbiztonság kapcsán praktikus tudnivalókra hívták fel a helyiek figyelmét, és mivel a környék népszerű túrázóhely, a kirándulókét is. Tumultus várható a túrázók parkolóhelyein is. 
Tésnél a raliverseny egyik nézőpontja a Széchenyi Zsigmond-kilátónál lesz. Ha már Tésen van, meglátogathatja a falu híres, régi szélmalmait!

6., Felejtsd el Hollywoodot! – színjáték a Bakony fővárosában

A Felejtsd el Hollywoodot! című vígjátékot adja elő a zirci városi könyvtár klubtermében április 12-én, pénteken 18 órától Katona Bálint és Tóth Gergely. A belépés ingyenes. 

7., Bakonyi sváb zenék, dalok, táncok Bakonynánán

Német nemzetiségi nap keretében találkoznak a bakonyi sváb hagyományokat ápolók, a tradícióik iránt érdeklődők április 14-én, vasárnap 15 órától a bakonynánai művelődési házban. Együtt adnak műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában