Istenadta tehetségek

2024.04.11. 20:00

Olimpiai bajnokok jártak Veszprémben az MCC rendezvényén (képgaléria)

Ahogy Csinády Rita üdvözlő szavaiból megtudtuk, idén kezdi tizedik évadát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal tehetségek programja, ebbe várják a negyedikes általános iskolások jelentkezését. A veszprémi képzőközpont vezetőjétől gyakorló diákjaiknak és a régebb óta fiataloknak, a felnőtteknek szólt az üdvözlés az MCC-központban, ahol ezúttal minden érdeklődő az érkező két olimpiai bajnokra, Kőbán Ritára és Faragó Tamásra volt kíváncsi.

Őrsi Ágnes

A felkért moderátor váratlan betegsége miatt az ő szerepét is Faragó Tamás vette át olyan természetességgel, mintha valamennyien évek óta ismernénk egymást. Őszinte volt, kedves és végtelenül jó humorú. Ebben is társa volt Kőbán Rita, aki ráadásul éppen születésnapját ünnepelte. Megtudtuk, kettejüket nemcsak a vizes műfaj köti össze, amelyben olimpiai csúcsokat értek el, de az a tény is, hogy egyformán tagjai a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének. A szervezet, amely 1991-ben szerveződött újjá, amerikai példa alapján alakult. A szurkolókhoz fordultak, kiket juttatnának a sporthírességek csarnokába? 120-130 ezren szavaztak, amelynek alapján a régi nagyokat, Puskás Öcsit, Papp Lacit és társaikat szavazták be az egyesület első 15 tagja közé. A keretet később 20-ra emelték, jelenleg 21-en alkotják, neves sportolók, és nem csak olimpiai sportágakból. A jelenleg Nagy Tímea vezette szervezetbe így került be Polgár Judit vagy Fa Nándor is. Annyi még a változás, hogy a megüresedő helyekre már a mindenkori tagság emel be újabb „versenyzőt”.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Faragó Tamás egyik első megállapítása volt: hazánkban a sport fontosságát jelzi a sportolók és szurkolók magas száma, de fontos a szókapcsolat is, hiszen általában istenadta tehetséget emlegetünk. Tehetséget, amit ki kell bontani, az eredmény pedig az alkotás, bármilyen műfajról van is szó.

Hallottuk, ők ketten milyen alapon választottak sportágat, és bár Kőbán Rita csillagjegye kos, Faragó Tamásé pedig oroszlán, alapvető kérdésekben mégis ugyanazt vallják; hogy minden ember életében a legnagyobb feladat önmaga megismerése, megtalálása, és az önreflexió. Faragó Tamás azt vallja, a magunkról kialakult képnek és a valóságnak harmonizálni kell. Éppen ezért, ha valami rossz érte, azon kezdett el töprengeni, mit jelent az üzenet, amit így kapott. Ha megértette, képes volt továbblépni és energiával továbbfejlődni. Kőbán Rita szerint a tudatalattit nem lehet becsapni, az üzenetekből pedig tanulni kell, ráadásul, ha önmagamat ismerem, a másikat is jobban el tudom fogadni. Mert tisztelni kell a másikat, mindazokat, akik munkája ahhoz kellett, hogy célba tudjunk érni. Később, edzőként is ugyanazt vallották: mindent tudatosan kell irányítani, mert akkor tudok érte felelősséget vállalni. Üzenetük az utódok felé: az élsport nem egy egészségbarát tevékenység, ám ha belevágtál, csináld végig és fogadd el, amire méltó vagy!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában