Vadak a bakonyi falvakban

2024.04.18. 11:47

Veszélyes látvány – Besétált a szarvas a jásdi Új utcába, és ez nem egy újfajta látogatás

Megint túl közelről csodálhattak falujukban szarvast a jásdiak, ezért polgármesterük helyszíni egyeztetést szorgalmaz és a nem egyedi probléma megoldásához segítséget kért.

Rimányi Zita

Iskolaudvarra tévedt be róka korábban Zircen, és idén év elején büfét kerülgetett a kisvárosban, a szarvasok pedig már régóta garázdálkodnak Jásdon, bejárnak a templomhoz a faluba. Erről már korábban írtunk, nemrégiben pedig megint szarvasok jelentek meg az utcákon a bakonyi faluban.
Az Új utcán ismét egy szarvas szépségeiben "gyönyörködhettünk", ami továbbra is a felettébb veszélyes látványok közé tartozik – tette közzé az interneten az önkormányzat, és jelezte a helyieknek, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Tanács (NÁT) az idei ülésén már kérésükre napirendre vette a helyzet megoldásának tárgyalását, a szakmabeliek egyeztetését, hiszen a jelenség nem egyedi az országban, máshol is rendszeresen visszatérő gond a vadak településeken való megjelenése. 

Megint túl közelről csodálhattak falujukban szarvast a jásdiak
Megint túl közelről csodálhattak falujukban szarvast a jásdiak
Forrás: Facebook


A jásdiak az Állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztosi titkársággal egyeztetve egy helyszíni személyes egyeztetést szorgalmaztak falujukban, amelyen a vadásztársaság, a NÁT, a rendőrség és természetesen az önkormányzat együtt beszélne a konkrét jásdi helyzet megváltoztatásáról. Arra szeretnék a helyiek keresni a választ, hogyan érhetnék el, hogy a vadak ne legyenek az utcák rendszeres látogatói. 
Az internetes hozzászólások szerint a lakosság segít a szarvasok gyakran használt útvonalainak feltérképezésében, szólnak, merre látják őket a faluban. Korábban pedig olyan hozzászólás is érkezett lapunkhoz a témában, hogy "Mi is kimegyünk az erdőkbe, ők miért ne jönnének hozzánk?" A humor persze fontos, de a probléma komoly, ennél összetettebb. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában