Emléktáblát avattak

2024.05.09. 17:30

MÁFKI – óriási értéket adott a kutatóintézet a nemzetgazdaságnak (képgaléria)

A Budapesti Műszaki Egyetemen alapították 1948-ban a Magyar Ásványolaj és Földgáz Kísérleti Intézetet (MÁFKI), mely 1950-től Veszprémben működött. Ennek állít emléket a Pannon Egyetem M épületére, az egykori MÁFKI-főépületre kihelyezett tábla, melyet az intézet volt dolgozói részvételével avattak fel május 9-én.

Benkő Péter

Jeles, nosztalgikus alkalom, ünnepség volt a régi kollégáknak újra találkozni. A MÁFKI, a hazai vegyipari kutatás egyik fellegvára több mint négy évtizeden át, 1994-ig működött. Létrehozására a második világháború utáni gyors gazdasági fejlődés, a szénhidrogének dinamikus elterjedése ösztönözte a gazdasági vezetést. Főépületének nagy része ma a Pannon Egyetem könyvtárának ad otthont.

Az emléktáblát az egykori MÁFKI főépületének bejáratánál helyezték el
Fotó: Fülöp Ildikó

Gelencsér András, az egyetem rektora köszöntőjében elmondta, sok ismerős arccal találkozik itt, hiszen ő maga is a még Vegyipari Egyetemnek nevezett felsőoktatási intézményben tanult, ahogy az itt lévők közül sokan. – A veszprémi vegyészmérnök közösséget – az egyetem, a MÁFKI és a többi kutatóintézet munkatársait – erős összetartás jellemezte szakmában és azon kívül, a kutatóintézetek megszűnése után sokan az egyetemen folytatták pályájukat. Nagy változások zajlottak az elmúlt évtizedekben, viszont az igen jelentős értéket létrehozó kutatóintézetek szellemisége tovább él a Pannon Egyetemen, bár hallgatóink többsége már más képzési területeken tanul – szólt a változásokról a rektor. Elmondta, a MÁFKI épülete az egyetem könyvtára mellett már egy német tulajdonú autóipari cég kutató-fejlesztő központjának is helyet ad. – A cégtábla és mellette a most felavatott emléktábla révén a múlt és a jövő találkozik – tette hozzá, rámutatva, a világ próbál szabadulni a fosszilis energiahordozóktól, ez nem megy egyik napról a másikra, ma is folynak kutatások az olajiparban, csak már más keretek között. – Adósságunkat törlesztjük az egyetem fennállásának hetvenöt éves jubileuma évében, a MÁFKI óriási értéket adott a nemzetgazdaságnak – mondta el.

Gelencsér András és Börzsönyi Sándor. – Adósságunkat törlesztjük az egyetem fennállásának hetvenöt éves jubileuma évében – mondta el a rektor
Gelencsér András és Börzsönyi Sándor. – Adósságunkat törlesztjük az egyetem fennállásának hetvenöt éves jubileuma évében – mondta el a rektor
Fotó: Fülöp Ildikó

Az egykori dolgozók nevében Börzsönyi Sándor köszönte meg Gelencsér Andrásnak az emléktáblát, azt, hogy így nem múlik el nyomtalanul a MÁFKI működésének időszaka. Beszélt Freund Mihály akadémikusról, akinek kiemelkedő érdeme az intézet létesítése. – Huszonegy éven át vezette az intézetet, mely erősen kötődött az egyetemhez, több mint száz MÁFKI-kutatómérnök szerezte ott diplomáját. Igen szoros szakmai és emberi kapcsolatok alakultak, a közös budatavai üdülőben például kellemes hétvégéket, szabadnapokat tölthettek együtt, ami hatalmas érték. A MÁFKI komoly struktúrával, kutatási vonallal rendelkezett, országos és nemzetközi szinten modern technika működött itt és telephelyein. A kenőanyag-, az olajipari, a desztillációs, a paraffin- és az aszfaltkutatások hatalmas eredményeket hoztak. A később létrehozott pétfürdői Üzemkísérleti telep és a budapesti Gázkísérleti állomás hozzájárultak a MÁFKI-ban folyó kutatások ipari megvalósításához.

Börzsönyi Sándor említette a rendszerváltás utáni helyzetet, melyben a kutatóintézetek megszűnése országos jelenség volt, a tapasztalatrendszer mellett hiányzott a vállalkozásismeret. Ha nem így lett volna, talán túlélik az intézmények a nehéz időket. Zárószavaiban erőt, egészséget kívánt a volt dolgozóknak, sikereket az egyetemnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában