Megelőzni a vadkárokat

2024.05.24. 12:00

Védik az érdekeiket – ezentúl így tehetik meg

Egyre több szántóföldi és más, nagyobb méretű, művelésre használt földterület körül építettek fix kerítéseket tulajdonosaik az utóbbi időben, főként a vadkárok megelőzése miatt. Érthető, hogy védik területüket, viszont jó, ha tisztában vannak vele, milyen szabályokhoz igazodjanak a jövőben.

Benkő Péter

Május 17-től változott a Vadgazdálkodási törvény, egyebek mellett módosulnak, pontosabbá váltak, kiegészültek a kerítéstelepítésre, a nemkívánatos fajok egyedeinek elejtésére, a zárt téri vadtartásra vonatkozó előírások. Mielőtt az úgynevezett tartós telepítésű kerítések mellett döntenek, akik saját érdekeiket védik, nem árt, ha tudja, a bekeríteni tervezett terület nagysága nem haladhatja meg az ötven hektárt, biztosítania kell a vad természetes életfeltételeit, jellemző mozgásirányát. A kerítésnek alkalmasnak kell lennie a vadkár elleni védekezésre, de úgy, hogy a mezőgazdasági kultúra védelme más vadkárelhárítási módszerrel ne legyen biztosítható.

A gazdálkodók saját érdekeiket védik a kerítésekkel, de nem mindegy, ezt hogyan teszik
A gazdálkodók saját érdekeiket védik a kerítésekkel, de nem mindegy, ezt hogyan teszik
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy mielőtt fix kerítést telepít egy földtulajdonos, megkeresse a területileg illetékes vadászatra jogosultat, akinek hozzá kell járulnia a kerítésépítéshez. Csak ennek birtokában engedélyezi a hatóság a telepítést.

Új rendelkezésként épül be a törvénybe az is, hogy egy adott vadászterület vadgazdálkodási üzemtervében nemkívánatos fajként meghatározott nagyvadfaj egyedei – a jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervtől függetlenül vagy hiányában – mennyiségi korlátozás nélkül elejthetők, de csak vadászati idényben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában