Pályázat

2017.09.12. 20:07

Fejlesztések a pápai Kékfestő Múzeumban

Több pályázaton is sikerrel szerepelt az egyre népszerűbb Gróf Esterházy Károly Múzeum. Az elnyert összegeket a lójárgányos mángorló felújítására, rendezvényeikre, kutatásra fordítják.

Laskovics Márió

Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója hétfői sajtótájékoztatója során visszatekintett a nyári táborokra, beszámolt az elmúlt időszak pályázati eredményeiről, a látogatottságról, illetve előrevetítette az őszre tervezett programokat.

Mint mondta, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Közgyűjtemények Kollégiumához benyújtott két sikeres pályázatuk nyomán az idei Múzeumok Éjszakájára utólagosan 100 ezer forintot kaptak, illetve egy, a világítás kultúrtörténeti vonatkozásait feltáró, decemberben megnyíló időszaki kiállításra nyertek támogatást.

A múzeum a Kubinyi Ágoston Program keretében tavaly három és fél millió forintos támogatást nyert el, amiből a 2003 óta elzárt lójárgányos mángorló pincehelyiségét újították fel. Megújult az épületrész padlószerkezete, valamint elvégezték a szükséges szigetelési és páramentesítési munkálatokat. A Múzeumok Őszi Fesztiváljára, szeptember 30-án, egy nap erejéig megtekinthető lesz a textiláruk kisimítására használt gépezet. Aztán folytatódnak a munkálatok, ugyanis idén szintén a lójárgányos mángorló rekonstrukciójára, annak második ütemére további két millió forintot kap a múzeum. Ez magában foglalja a restaurátori munkák befejezését, illetve remélhetőleg a kiállítás berendezését is.

Az NKA miniszteri keretéből három és fél millió forintot nyert el a múzeum rendezvényeinek támogatására, ennek pontos szakmai tartalmi egyeztetése még folyamatban van.

Nagy-L. István személy szerint is beadott egy nyertes pályázatot. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt Fiatal kutató által kezdeményezett témapályázat keretében több mint nyolc és fél millió forintos támogatásban részesül három éven keresztül. Kutatási témájából – A császári-királyi hadsereg magyar tábornokai 1787 és 1815 között – monográfia készül majd.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében sok programot kínál az intézmény. Többek között lesz családi nap, könyvbemutató, kékfestés, sőt, régészeti bringázás is. Szakmai napokat is rendeznek tanárok, óvodapedagógusok számára. Ezek szervezését a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 80 ezer forinttal támogatja.

A látogatottsági adatokról az igazgató elmondta, idén eddig összesen 7331 fő járt a múzeumban. Ez a fizető látogatók tekintetében 25,7 százalékos, a teljes létszám tekintetében pedig 27,5 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. A nagyobb érdeklődést hat nyári táboruk magas részvételi aránya is mutatja.

Az intézményvezető megjegyezte, hogy két munkatársuk a közelmúltban múzeumpedagógiai végzettséget szerzett. Fontosnak tartja a korszerű elméleti és gyakorlati tudás meglétét, ezért megköszönte a pápai önkormányzat továbbképzésekhez nyújtott anyagi támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában