Sophie Taylor

2017.09.30. 08:00

Nem szabad feladni! – Az írás a terápiája

Szabó Zsófia Fruzsina, azaz Sophie Taylor annyira felülemelkedett képességzavarain, hogy diszgráfiája, diszlexiája ellenére is kezd beindulni írói karrierje.

Laskovics Márió

Szabó Zsófia Fruzsina tizennégy éves kora óta ír. Barátnőjével történeteket találtak ki, amiket lejegyeztek. Egyből a mély vízzel, a regénnyel, krimivel és vámpíros fantasy-vel kezdett. Novellát, verset csak ritkán vet papírra. Sophie Taylor művésznéven alkot, első könyve 2010-ben jelent meg, A rémálomember című krimit idén A négy őselem – Lángolás című követte.

- Az urban fantasy alműfajú – tehát jelentősen valós, városi környezetben játszódó, fantázia elemekkel bíró narratívájú – regény helyszíne Párizs. A főszereplő lány egy baleset folytán jön rá, hogy ő a tűz gyermeke. Ez a csodás erő átok is egyben, mert a puszta kezével eztán nem érhet semmihez, senkihez, mert felgyújtaná. A víz hordozójával viszont jól kiegészítik egymást, és szerelemre lobbannak. Szintén van szerelmi szál a másik két elem, a föld és a levegő uralói között. A csavaros, pörgős történetben szerepet kap az ötödik elem, az idő is. Próbáltam azt megmutatni a könyvben, hogyan megy keresztül valaki egy olyan fejlődésen, hogy nem volt semmilyen célja az életben, de mégis fontos, életmentő feladatot kap. Később folytatnám, az egyik mellékszereplőre hegyezném ki a sztorit, de a Lángolás főszereplői ugyanúgy benne lesznek – vázolta a közelmúltban megjelent regényt.

A saját kiadással kapcsolatban elmondta, a megrendelések beérkeztével, folyamatosan nyomtatják a kötetet. Bizonyos példányszám eladása felett kap honoráriumot. Szerencsére a pápai városi könyvtár ötven példányt rendelt a kistérség ellátására, így már minden egyes eladott könyv után kap pénzt. A termékeny pápai alkotó elárulta, további két regénye is elkészült. Az egyik, egy saját világú fantasy pályázati döntésre vár, s jobb esetben nagy kiadó terjesztheti országosan. Ezáltal eljuthat a könyvesboltokba, nagyobb bevásárlóközpontokba is.

- A saját fikciós nyelvezet, a nevek kitalálása sokszor nem egyszerű. Próbálok egyedi lenni. Első könyvemben a szereplőket barátaimról mintáztam, ez a vonal most is megvan. De inkább azt próbáltam beleépíteni az alakokba, a szereplők kapcsolataiba, amit az ismeretségi körömben lévő emberek számomra jelentenek. Illetve visszaköszönnek a személyiségjegyek is, hiszen minden író az átélt tapasztalataiból építkezik. Engem is bántottak sokszor, ebből veszem a gonoszt, mert hát nem lehet minden szereplő kedves, jó – tette hozzá.

A Pápán a Petőfi Sándor Gimnáziumban tanult hölgy írói blogot és közösségi oldalt is vezet, ezeket igyekszik aktívan kezelni a munka mellett. Civilben ugyanis a Pápai Református Gyűjteményekben dolgozik könyvtáros kisegítőként. Zsófi példaképe Vavyan Fable krimiíró, tőle minden könyvet begyűjtött. Továbbá nagyon szereti még J. R. Ward-ot, aki főleg paranormális románcot ír, illetve Böszörményi Gyula sci-fi és fantasy írót. De sokféle irodalmat olvas, a veszprémi Pannon Egyetem magyar alapszakján, színháztörténet szakirányon végzett, Shakespeare-ből írta a szakdolgozatát.

Eddig sem túl szokványos ez az életpálya, de a történetben most jön a csavar, kedves olvasók: tudniillik Zsófi mindezt diszlexiásként, diszgráfiásként érte el! Képességzavarai miatt a kötelező nyelvvizsga még hiányzik diplomája kézhez vételéhez.

- Az angol és a magyar nyelv két külön kemény dió. Olvasás- és írászavarral a magyar nyelvet is épp elég volt megtanulnom. Írásaimat, mielőtt közzétenném, mindig átolvassa, helyesírásilag, fogalmazásilag átnézi vagy édesanyám, vagy egy interneten megismert barátnőm. Sokszor megkapom azt, hogy ugyan értelmes a mondat, csak nem úgy írjuk helyesen, nem jó a szórend – engedett bepillantást a kulisszák mögé.

Zsófi hat éves kora óta diszlexiás. Akkor két évig járt logopédiára, ahol kiderült, hogy ez nem gyógyítható, azonban fejleszthető.

- Abban a két évben annyira felfejlesztettek, hogy azt mondták, innentől kezdve már csak az agyamon, a tanulási módomon és a háttérsegítségen múlik. Amikor általános iskolába jártam, édesanyám nem is dolgozott, nekem segített otthon. Ha akkor nincs mögöttem valaki, aki motivál, s érthetőbben magyarázza el a dolgokat, nem biztos, hogy most itt tartanék. Azt is mondták még, hogy ne rettentsen el az, ha valamit első olvasatra nem értek meg. Egyébként ezt ma is tartom: ha fáradt vagyok és elsőre nem értem meg a teljes mondatot, addig futok neki újra, amíg csak sikerül. Nemrégiben visszamentem kontrollra, és a vizsgálat után közölték: a jó agyam annak köszönhető, hogy nagyon sokat olvasok és írok. Utóbbiban sokat segít a számítógépes szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrzője is – emlékezett vissza.

Diszgráfia ide, diszlexia oda, Zsófi önmagába vetett hitéről mi sem tanúskodik jobban, minthogy ötös érdemjeggyel tette le a magyar államvizsgát.

Mindig a fantasy vonzotta leginkább, ebben a műfajban szeretné szépen lassan, de biztosan bontogatni szárnyait. Egyszer azért kipróbálná magát más – romantikus, posztapokaliptikus, valamint magyar történelmi fantasy – stílusban is, de ez egyelőre a jövő zenéje.

Szabó Zsófia Fruzsina, azaz Sophie Taylor képességzavarai ellenére könyvtáros kisegítőként dolgozik, és már több regényt is írt

Október 2-án, hétfőn 17 órakor a hévízi városi könyvtárban tartanak író-olvasó találkozót Szemben a zárral címmel, amelyen Szabó Zsófia Fruzsina írónővel Rieger Valéria gyógypedagógus beszélget arról, hogyan lehet diszgráfiával és diszlexiával íróvá válni.

- Promóciómmal nem a hírnév elérése a célom, hanem az, hogy a hasonló zavarokkal, betegségekkel küzdő gyermekek megértsék: nem szabad feladni! Mert ha nagyon akarják, ha elhiszik, ha sokat tanulnak, meg lehet csinálni – zárta beszélgetésünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában