Gratulálunk!

2017.10.26. 18:26

Fenyvesi Ottó kapta a Cholnoky-díjat

Cholnoky Viktor polihisztor volt, nagyon sok mindenhez értett, mondta Fenyvesi Ottó költő, író, képzőművész a Cholnoky-díj átadásán.

Balla Emőke

A város minden évben Cholnoky-díjat adományoz egy, a jog-, a természet-, az orvos- vagy az irodalomtudomány területén kiemelkedő érdemeket szerzett személynek. Az idén Fenyvesi Ottó vehette át az elismerést a Dubniczay-palotában tartott ünnepségen.

Mészáros Ernő akadémikus, a Veab egykori elnöke jó művésznek, nagyszerű embernek és barátnak tartja Fenyvesi Ottót, akivel a Veabban dolgozott együtt. Délvidékről jött, áthatotta őt a magyar kultúra, művészet és a magyar szó szeretete, mondta. A Veab Tudomány és művészet című sorozatában neves előadókat hívtak meg.

A kitüntetett életét Kilián László író elevenítette fel. Fenyvesi Ottó iskoláit Bácstopolyán végezte, egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem bölcsészkarán folytatta. 1975-től 1983-ig tagja volt az újvidéki Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztőségének. Több évig dolgozott az Újvidéki Rádióban, újságíróként és rendezőasszisztensként az Újvidéki Televízióban. Szerkesztette a Képes Ifjúság című hetilap rockzenei rovatát. 1987-től az Újvidéki Rádió irodalmi műsorainak szerkesztője volt. 1991 novemberében települt át Magyarországra, Veszprémbe. Különböző lapoknak, újságoknak és tévéadóknak volt munkatársa és főszerkesztője. 2000 óta a Veszprémben megjelenő Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat főszerkesztője. A Magyar Tudományos Akadémia Észak-dunántúli regionális központjában 2002 óta dolgozik, mint szervezőtitkár. Több egyéni kiállítása volt, számos saját kötete jelent meg.

Fenyvesi Ottó elmondta, a díj azért fontos számára, mert az egyetemen, a magyar tanszéken elsőként Cholnoky Viktort ismertette meg vele a tanára. Nagy élmény volt az az előadás, később az ő művei is. Cholnoky Viktor polihisztor volt, műveiben sok olyan téma van, ami őt is érdekelte. Figuráját, novelláinak hősét, Trivulziót ő is sokszor idézte, használta saját műveiben. Ha írna egy Veszprém könyvet, írna a Cholnokyakról, életművükről.

A díjat Porga Gyula polgármester adta át, a díjazott versét Rábai Zsanett olvasta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában