Arany balladák festményeken

2017.10.09. 07:05

Tárlat nyílt Udvardi Erzsébet képeinek reprodukcióiból a Thury-várban

Arany balladák címmel nyílt meg Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész festménysorozatának reprodukcióiból összeállított tárlat a Thury-vár palotarészében.

Szabó Péter Dániel

A Faller Jenő szakképző Duende Színjátszó Köre adott műsort a kiállítás megnyitóján a palotarészben Fotó: Szabó Péter Dániel

A kiállítást az Arany-emlékév jegyében, a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz csatlakozva szervezte a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület. Arany János, valamint Udvardi Erzsébet életútját és munkásságát Ács Anna irodalmi muzeológus ismertette a megnyitón. - Udvardi Erzsébet tizennégy balladát választott ki 1982-ben, Arany János halálának századik évfordulóján. A kiállításon a balladákhoz készített képillusztrációkat láthatjuk. A művész vallomása szerint a balladák elolvasásával képek jelentek meg benne, melyeket festmények formájában jelenített meg – mondta el Ács Anna. - Udvardi Erzsébet fekete alappal dolgozott, ez első pillantásra nagyon komornak tűnik. A művész Arany balladáiból azokat a jeleneteket választotta ki, melyek igazán festőiek, hiszen a költő eredetileg festő szeretett volna lenni. Ez főleg a balladáiban mutatkozott meg, hiszen úgy tudott jellemeket, illetve helyszíneket ábrázolni, hogy közben festői lelkülete is megmutatkozott. Talán ennek köszönhető, hogy ekkora hatással volt Arany munkássága Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művészre.

A Faller Jenő szakképző Duende Színjátszó Köre adott műsort a kiállítás megnyitóján a palotarészben Fotó: Szabó Péter Dániel

 

A festő a balladai komorságot és homályt úgy tudta oldani, hogy arany és ezüst lapokat használt a művek elkészítésénél, melyekkel transzcendens fényt jelenített meg az alkotásain – mondta el a tárlat bemutatása során az irodalmi muzeológus, majd hozzátette, Udvardi Erzsébet olyan balladákat is kiválasztott a sorozat elkészítése során, melyek a kevésbé ismertek közé tartoznak. A palotarészben kiállított festmények nem az eredeti alkotások, hanem reprodukciók, melyeket a devecseri könyvtártól kapott kölcsön a Petrovics László vezette városvédő egyesület. Az eredeti festmények jelenleg a veszprémi múzeumban tekinthetőek meg. A tárlat megnyitóján műsort adott a PSZC Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium Duende Színjátszóköre, akik A walesi bárdok című balladát adták elő a szép számú publikum előtt.

A diákokat Sándor Zsuzsanna és Reiff Mónika pedagógusok készítették fel. A tárlaton szereplő festmények mellett Arany János balladáit is kihelyezték, melyek elolvasásával a kiállítást szervezők szerették volna megkönnyíteni a festmény reprodukciók értelmezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában