Utak és karácsonyok

2017.12.15. 07:40

Katolikus és evangélikus püspök tartott elmélkedést

Advent idején Veres András győri megyés püspök és Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök tartott elmélkedést a Padányi Katolikus Iskolában.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja decemberi rendezvényén elsőként Veres András, a győri egyházmegye főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke osztotta meg gondolatait a hallgatókkal. A püspök az utakról beszélt, Máté evangéliumának harmadik fejezete alapján, ahogyan Izajás prófétált: „Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit”. Jézus Krisztus egész életünkben közelít felénk, találkozni akar velünk, a vele való találkozásnak azonban feltétele, hogy az ember nyitott szívvel fogadja őt. A hit által ismerhetjük meg Isten útját és találunk vissza, ha letérünk az igaz útról. Ha valaki bezárja a szívét, Isten ennek az embernek is elébe siet, a bűnös embernek szabadulást hoz. Adventben utat készítünk, bűnbánattal, irgalmas szeretettel, imádsággal, jó cselekedettel, csöndben, figyelmesen, meghallva Isten szavát. Mindnyájan útkészítők vagyunk, feladatunk, hogy szavainkkal és életformánkkal felerősítsük az Úr szavát, mondta a püspök. Nem járunk egyedül a hit útján, hiszen Isten mindig velünk, köztünk van.

Fotó: Nagy Lajos

Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök az adventi gyertyák, a jól értett karácsony és a karácsonyi szomorúság témák köré csoportosította gondolatait. Szólt az Úr négy eljöveteléről: az első, amikor Jézus megszületett, megérkezett hozzánk a szent éjszakán, a második, mikor megérintette szívünket Isten szeretete, a harmadik advent az lesz, amikor halálunk óráján magához vesz, a negyedik pedig az, amikor Jézus újra eljön. Az evangélikus püspök művészek alkotásai (Matthias Grünewald isenheimi oltára, J. S.Bach Karácsonyi oratóriuma és Reményik Sándor A kereszt fogantatása) által, valamint gyermekek szavaival mutatta be, milyen a jól értett karácsony. Egy négyéves kislány azt kérdezte édesanyjától: „Ugye, az adventi koszorúból lesz a töviskoszorú?” Szólt a karácsonyi szomorúságról, „az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.” (Mt 8,20). A karácsonyi magány, szomorúság még szorítóbb, még reménytelenebb, mint más napokon. De van gyógyulás a szomorúságból: akik otthont adnak szívükben Jézusnak, maguk sem lesznek otthontalanok, mondta.

A csütörtöki programon Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes karácsonyi felvidéki énekeket, kántát, köszöntőket énekelt magyarul és szlovákul, Oberfrank Pál Jászai-díjas színművész Vass Albert Te és az Isten című művét adta elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában