"Hazádnak rendületlenül légy híve..."

2018.03.23. 17:36

Jövő héten Veszprémben mutatják be Az állampolgár című filmet

2018. március 28-án a Teguláriumban mutatja be Az Állampolgár című filmet a Pannonfíling Klub. A filmvetítéssel egybekötött eseményt a Pannonfíling Fesztivál szervezői, a Szeret Egyesület tagjai rendezik meg.

Horváth Virág

A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Az állampolgár, forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SZFE tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik. A filmet több nemzeti fesztiválon is sikerrel bemutatták, de hazánkban is rengeteg elismerést kapott, például Magyar Filmdíjban részesült a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Znamenák István Az állampolgár című nagyjátékfilmért.

A 2017-ben bemutatott film főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

Fotó: Kiss Nelly

Amikor élete rendeződni látszik, megjelenik a fiatal perzsa bevándorló lány (Arghavan Shekari), a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelme (Máhr Ágnes) között.

A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Fotó: Kiss Nelly

A film vetítése 18:00 órakor kezdődik a Teguláriumban ( Veszprém, Vár utca 29., Dubniczay palota), az ezt követő beszélgetésen pedig Vranik Rolanddal Az állampolgár rendezőjével, és a két női főszereplővel, Arghavan Shekarival és Máhr Ágival beszélgetnek a filmről.

 

Rendezte: Vranik Roland

Író: Szabó Iván, Vranik Roland

Főszereplők: Arghavan Shekari, Dr. Cake–Baly Marcelo, Máhr ÁgiHelyszín: Veszprém, Vár utca 29., Dubniczay palota, TeguláriumIdőpont: 2018. március 28. 18:00

A filmklub ingyenes!

 

A Pannonfíling Klubbot a Szellemi Regenerációs Társulás szervezte a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában