előadás

2018.03.13. 07:00

Bemutató Ajkán: Kőrösi Csoma Sándor léptei nyomában

Flórián Csaba két évtizede kutatja a legendás Kőrösi Csoma Sándort, így számtalan fotóval készült a bemutatóra.

Borsos Renáta

Flórián Csaba vetítéssel egybekötött érdekfeszítő előadást tartott Kőrösi Csoma Sándor utazásairól Fotó: Györkös József

Az erdélyi magyar nyelvtudós sírja a legkeresettebb zarándokhely

Flórián Csaba az évek folyamán többször is gazdagodott a zarándokutak adta élményekkel és több mint tízezer fotóval. A fotókkal és videókkal illusztrált élménybeszámolón az előadó beszélt a testileg és lelkileg egyaránt erőt próbáló zarándokútjairól, a kolostorokról, az ázsiai világ kultúrájáról, a hajnali buddhista szertartásokról, temetkezési szokásokról. Nem feledkezett el említést tenni útjainak viszontagságairól, a veszélyes szakadékok mentén megtett túráiról sem.

Flórián Csaba vetítéssel egybekötött érdekfeszítő előadást tartott Kőrösi Csoma Sándor utazásairól Fotó: Györkös József

Kőrösi Csoma Sándor nyomán járva kiderült, hogy – a szakrális helyeket kivéve – az erdélyi magyar nyelvtudós sírja a legkeresettebb zarándokhely.

A nyelvtudós élete alkonyára húsz nyelven beszélt

A feljegyzések születésének pontos dátumát vitatják, de annyi bizonyos, hogy Kőrösön, egy erdélyi kis faluban látta meg a napvilágot. Diák-éveit Nagyenyeden töltötte, tanulmányait a Göttingeni Egyetemen végezte. Tanárai biztatására Ázsiába indult, hogy a magyarok őshazáját megtalálja. A nyelvtudós élete alkonyára húsz nyelven beszélt, számos könyvet írt a buddhizmusról, és megalkotta a tibeti–angol szótárt. Flórián Csaba előadásán méltatta Kőrősi Csoma Sándor érdemeit, utazásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában