A novella is az ő műfaja

2018.06.25. 07:00

Saját novelláskötet kiadását tervezi Csukárdi Sándor

A főleg színész-rendezőként ismert Csukárdi Sándor egy ideje már íróként is egyre sikeresebben bontogatja szárnyait. Ezúttal a legutóbbi irodalmi pályázati díjairól, megjelenéseiről számolt be lapunknak.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Csukárdi Sándor, a Szó és Kép Színpad vezetője felidézte, az irodalom szeretete mellett a kényszer szülte nála az írást. Színtársulatának nem mindig egyszerű a klasszikus vagy épp kortárs műveket feldolgoznia, ezért egyszer vette a bátorságot, és maga írt mesejátékot a csoportnak, a tagokra szabva a szerepeket.

A színész-rendezőként ismert Csukárdi Sándor a novella műfajában is sikeres Fotó: Laskovics Márió/Napló

Első nyomtatásban megjelent műve a La Fontaine-fabulákat rímekbe átdolgozó Vadvacsorák című könyv volt tavaly. A Magyar Irodalmi Ház pályázatán harmadik helyezést ért el a tavalyi Születni a Facebookon című novellájával, ami a Születés című novelláskötetbe is bekerült.

A kezdeti sikereken felbuzdulva elővette és leporolta a korábban a fióknak írt novelláit, melyeket szintén elküldött különféle irodalmi pályázatokra. Azóta valamennyi megjelent nyomtatásban. Az eltévedt Hópehely-kisasszony című meséje a Mesehajó című antológiában jelent meg decemberben. Már 2018-ban látott napvilágot a Szárnypróbálgatók antológia, a Szaniszló a nyurgaponty című személyes kedvenc írásával. A közelmúltban, a pályázatok elbírálásának időszakában pedig egyfajta dömpingként érték az újabb elismerések, kiadások.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Májusban az öreghegyi szüretek hangulatát feldolgozó Borozgatánk apámmal című novellája az Irodalmi Rádió Szülőköszöntő című pályázata nyomán bekerült az Álmodból fogantam című antológiába, valamint júniusban a Mosolyvirág egyesület pályázata eredményeként az Életmesék a Kárpát-medencéből című antológiába is.

Két pápai megjelenés következett: a Hová lett a hóember? című meséje a Gyermekjóléti Alapítvány Tavasztündér meséi című mese-antológiájában, valamint a Hókotróval című, egyik legelső novellája az Országos Mécs László Társaság által kiadott Vers, novella, kisregény című kötetben.

A Credo quia absurdum est című novellája Az Utolsó Olvasóért Társaság irodalmi pályázatán különdíjban részesült, a Magyar Irodalmi Ház Ezerszín című novelláskötetében pedig megjelent. A kiadó újabb kötete már nyomdában van, benne Csukárdi Sándor hóemberes meséjével. Az aktív alkotó, aki jelenleg két további pályázat elbírálására vár, elmondta, humoros, szarkasztikus írásait általában a csattanóra építi fel. Legújabb írása a lomtalanításról szól. Saját novelláskötet kiadását tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában