Örömmel muzsikálnak

2018.08.20. 11:30

A Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar teljesítményét számos díj, fesztivál és turné jelzi

Balla Emőke

 

A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar számtalan hazai és külföldi megmérettetésen szerepelt sikerrel, legutóbb a Szlovák Rádióban rendezett nemzetközi zenekari versenyen arany minősítést és első díjat nyert. A Demel Eszter vezette zenekar az Auer fesztiválon is fellépett.

A zenekar korábban két alkalommal zenélt a fesztiválon délelőttönként, a Megyeházán. Mindkét alkalommal megtelt a terem, Kováts Péter, a fesztivál művészeti vezetője idén úgy döntött, az ifjú zenészek vasárnap délután a Hangvillában lépnek fel, Gidon Kremer koncertje előtt. Megtisztelő az együttes számára, bizalmat jelent a szervező részéről. Majdnem telt ház volt, az esti koncertre érkezők közül sokan meghallgatták a délutáni műsort is. Demel Eszter karnagy arra törekedett, hogy a közönség képet kapjon arról, hogyan jutott el az együttes idáig. A koncerten beszélt arról, hogy a szakmában kiváló emberekkel, a Mendelssohn Kamarazenekar oszlopos tagjaival – Bárány Zsuzsannával, Csaba Ágnessel, Szabó Csillával, Fűke Ákossal, Mozsdényi Györggyel – dolgozik együtt. Véleménye szerint a zenekart nem lehet egyedül vinni, szerencsére kollégáinak ugyanolyan a gyerekekkel való kapcsolata, mint az övé. Kiemelte, hogy az elmúlt négy–öt évben milyen sok versenyt nyertek, szólt a táborokról, arról, hogy a zenekari élet alapja a rendszeresség, jó a közösség, a gyerekek összetartoznak.

  • A hallgatók közül nagyon sokan vesznek jegyet az Auer fesztivál több koncertjére, mert biztosak abban, hogy minden program minőségi lesz. A zenekar tagjai minden koncerten ott vannak, főleg a végzősök. Sok muzsikust hallgatnak, kinyílik előttük a világ, a fesztivál előtt tévéstúdiókban jártak, népszerűsítették a programot.
  • A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar kimagasló teljesítményét számos díj, fesztivál, koncert és turné jelzi. Öt évvel ezelőtt Hollandiában turnézott az együttes, tavaly az országos első helyezést követően Belgiumban a European Music Festival for Young People nemzetközi zsűrije I. díj Cum laude minősítéssel jutalmazta a zenekart. Idén nyáron a Szlovák Rádióban rendezett Bratislava Music Agency nemzetközi zenekari versenyen arany minősítést és első díjat nyertek. A négynapos programban három koncertet adtak, a versenyt az utolsó napon tartották a Szlovák Rádió nagytermében. A lengyel zsűrielnök vezette nemzetközi zsűri 96 százalékosra értékelte műsorukat. Úgy fogalmazott: tökéletes produkció volt, a zenészek szívüket-lelküket beleadták.

    A Gárdonyi ifjúsági kamarazenekart Demel Eszter, a magyar zenepedagógia kiemelkedő alakja vezeti. Tavaly decemberben a Pannon Egyetem aulájában tartott koncerten ünnepelte veszprémi zenekari működésének huszonötödik évfordulóját. Vándorfiné Fülöp Mária, a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola egykori igazgatója támogatta őt, az intézményben 1990-től dalosjáték foglalkozásokat tartott, sok gyerek választotta a vonós hangszert, a Tücsök zenekar nagy része a Rózsa úti iskolába járó tanulókból állt. A huszonötödik évfordulón szó volt a gyerekekről, szülőkről, kollégákról, a táborokról, a zenekari munkáról, arról, mekkora előny, hogy Kováts Péter a zenekar számára átdolgozott műveket; Csajkovszkij Diótörő című darabja volt az első ilyen mű.

    Demel Eszter sokat beszélget, „lelkizik” a fiatalokkal
    Fotó: Penovác Károly / Napló

    Demel Eszter a Kokas-pedagógia jeles képviselője, akkreditált Kokas-oktató, Kokas Klára pedagógiáját alkalmazza. Kokas Klárától azt tanulta, nem mindegy, hogy milyen a szakmai munka légköre. Lehet félelemben, feszültségben, állandó megfelelési kényszerben tartani a gyerekeket, a Kokas-pedagógia lényege viszont megtalálni a munka és az elvárások mellett a gyerekekkel való jó kapcsolatot. Demel Eszter sokat beszélget, „lelkizik” a fiatalokkal, igyekszik elmagyarázni, hogyan tudnak úgy dolgozni, hogy az nekik is jó legyen. A munka eredménye tükröződik a mosolyokból, lazaságból. Ez a lazaság, közvetlenség tűnt fel Náray Tamás divattervezőnek, aki két évvel ezelőtt felkérte a zenekart, hogy játsszon az őszi-téli divatkollekciójának bemutatóján. A zenészek a fellépéseken a Náray Tamás tervezte ruhákat viselik.

    A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekarban negyven diák muzsikál. Idén hét gyerek megy el – felvették őket egyetemre –, és heten jönnek, kezdődik az új zenekar építése, folytatódik a közös munka. A négynapos tábor augusztus 27-én kezdődik Felsőörsön.

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában