A Dunántúl gyöngyszemei

2018.10.01. 20:09

Erdélyben nyílt fotókiállítása a várpalotai városszépítők vezetőjének

A Hunyad megyei Vulcan városában nyílt fotókiállítása a közelmúltban Petrovics Lászlónak, a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület elnökének.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai Petrovics László mutatja be a fotókiállítás anyagát Georghe Ile vulcani polgármesternek

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A Dunántúl természeti szépségeit és épített örökségét, köztük várpalotai helyszíneket mutat be művészi módon az a közel félszáz fotó, amelyet az erdélyi városban található Hajnalcsillag Filmszínházban állított ki Petrovics László. A városvédő egyesület elnöke a tavaly ősszel a Thury-várban kiállító nemzetközi érdemes fotóművész, Németh Ferenc meghívására érkezett a Petrozsénytől 12 kilométerre fekvő településre.

A várpalotai Petrovics László mutatja be a fotókiállítás anyagát Georghe Ile vulcani polgármesternek Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A filmszínház előcsarnokában található művészeti galériában nyílt tárlatot Georghe Ile, Vulcan polgármestere is méltatta. Köszöntőjében kiemelte, modern hagyományőrzés az, ami a Petrovics László által készített felvétele képviselnek, s komoly esztétikai élményt nyújt minden látogató számára. – A cserekiállítások tovább gazdagítják országaink kultúráját. Gratulálok mindkét fotóművésznek, s szeretném, ha ez a kapcsolat tovább bővülne a jövőben – fogalmazott Georghe Ile polgármester.

A kiállítást a szakmai berkekben csak a Zsil völgye fotóművészeként emlegetett Németh Ferenc nyitotta meg. – Petrovics László évtizedek óta vezető szerepet vállalva, nagy szenvedéllyel tevékenykedik Várpalota fejlődése, szépítése, valamint a bányászhagyományok ápolása érdekében. Cikkek, könyvek, emlékművek őrzik fáradhatatlan munkájának nyomát. Három évtizede fotózik, 2007-től rendszeresek egyéni kiállításai, felvételeit különböző pályázatokon is díjazták. Petrovics László fényképei gyakorlott képszerkesztői tevékenységről árulkodnak. A fény és árnyékok játéka épületeken, emlékműveken, tornyokon, a geometria és a formák harmóniája, valamint a színek aránya a képeken tökéletes látáskultúráról, alkotói tehetségről tanúskodnak. Felvételei a fotóművészet szocio és riport kategóriájába sorolhatóak, nagy hatással vannak a nézőkre. A kiállított fotók révén bepillantást nyerhetünk Várpalota, Veszprém megye és a Dunántúl csodálatos világába, láthatjuk gyöngyszemeit – mondta el Németh Ferenc, aki példaértékűnek nevezte Petrovics László városvédő munkáját.

A kiállítás október 9-ig látogatható a vulcani filmszínházban, ám azt követően sem tér haza, hanem a VIII. Hunyad megyei Magyar Napokon láthatja majd a közönség. A megnyitón ugyanis ott volt Benedekfi Dávid, a lupényi RMDSZ elnöke is, akinek annyira tetszett a tárlat, hogy megkérte Petrovics Lászlót, hadd állítsa ki az anyagot a Petrozsénytől mintegy 20 kilométerre található Lupényben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában