bittera gyula emlékére

2018.10.10. 14:00

Új tárlattal gazdagodott a vegyészeti múzeum

Bittera Gyula születésének 125. évfordulója alkalmából nyílt időszakos kiállítás Várpalotán, a Magyar Vegyészeti Múzeumban a napokban. A magyarországi levendulatermesztés és illóolaj-gyártás kezdeményezőjének tiszteletére életre hívott tárlatot Pallos József, a Gyógynövénykutató Intézet Kft. igazgatója nyitotta meg.

Szabó Péter Dániel

A tárlat látogatói megismerkedhetnek a levendulával, illetve a gyógynövényből készült termékekkel is

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A hazai gyógynövényter­mesztés és illóolaj-gyártás egyik legnevesebb szakemberének állít emléket a Magyar Vegyészeti Múzeum új időszaki kiállítása, melyet Bittera Gyula születésének 125. évfordulója alkalmából hívtak életre – mondta el köszöntőjében Vargáné Nyári Katalin, a várpalotai Thury-várban található Vegyészeti Múzeum igazgatója.

A tárlat látogatói megismerkedhetnek a levendulával, illetve a gyógynövényből készült termékekkel is Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Bittera munkássága a köztudatban beszűkült, pedig sokkal nagyobb jelentőségű az az életmű, amelyet ő 77 éves koráig felépített – húzta alá megnyitó beszédében Pallos József, majd hozzátette, példája számunkra is követendő.

A tárlat megnyitóján elhangzott, az első világháború utolsó éveiben egyre nagyobb igény volt a gyógy- és illóolajos növények termesztése, illetve olajuk előállítása iránt. Bittera Gyula 1919-ben a Magyar Általános Hitelbank segítségével Kaposvárott illóolaj- és vegyészeti gyárat létesített, öt évvel később Budapesten létrehozta önálló illóolajgyárát. Nevéhez fűződik többek között a híres tihanyi levendulás létesítése, ahol jelentős termesztéstechnológiai ismeretekre tett szert.

Az újonnan megnyílt időszaki kiállítás a Magyar Vegyészeti Múzeum dokumentációs gyűjteményében található Bittera-hagyatékból állt össze, tudtuk meg Vargáné Nyári Katalin igazgatótól. A tárlat sajátossága, hogy lehetőség van közelebbről is megismerkedni a levendulával, illetve a gyógynövényből készült termékekkel, mint például az illóolajokkal, szappanokkal és illatpárnákkal.

A kiállítás létrejöttét segítették és támogatták a múzeum nyugalmazott igazgatója, Próder István, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakemberei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában