A marosvécsi mecénás

2018.11.14. 07:00

Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál negyvenhatodik kötete jelent meg

Több évtizede élnek köztünk, alkotnak, szépet, kedvesen adnak nekünk – fogalmazott Némedi Lajos alpolgármester Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál Erdélyt bemutató könyvsorozata legújabb, 46. kötetének bemutatóján.

Leitner Vera

Az új albumot Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója ismertette Fotó: Balogh Ákos

– Éltetik bennünk, veszprémiekben a hazaszeretetet, a magyarságszeretetet, az Erdély iránti érdeklődést és szeretetünket azzal, hogy évről évre legalább két kötettel megörvendeztetnek bennünket – mondta el Némedi Lajos alpolgármester, aki köszöntőjében Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál, az Erdélyt bemutató honismereti és irodalmi fotóalbumokat összeállító házaspár tevékenységét ismertette a minap a városházán. Az agrármérnök férj és magyar-történelem szakos tanár végzettségű feleség az év egyik felét Veszprémben tölti, a másik felében pedig Erdélyt járja, hangyaszorgalommal anyagot gyűjtenek, képeket és adatokat, helytörténészekkel, irodalmárokkal beszélnek, és minden évszakban készítik a fényképeket.

Az új albumot Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója ismertette Fotó: Balogh Ákos

– Aligha van olyan völgy vagy dűlőút, amelyet ne láttak volna, s melyről egy vers vagy rege ne jutna eszükbe – foglalta össze az alpolgármester, aki kiemelte, a sorozat készítői maguk is Erdélyből, illetve a Partiumból származnak: Lőwey Lilla Szovátáról, Váradi Péter Pál pedig Nagyváradról, saját elmondásuk alapján Veszprémben vannak itthon, Erdélyben pedig otthon. – 1995 óta házaspárként gondozzák – Sütő András kifejezését használva – a honismereti fotóalbumokat, melyekben könyvenként 200–300 fénykép, igényes ismertető leírások és irodalmi részletek szerepelnek. Járják Erdély csodálatos tájait, s vallanak róla képben és írásban. Idén immár a 46. album kerülhet az érdeklődő olvasók kezébe – emelte ki Némedi Lajos.

Az új, Erdély – Kemény János: A marosvécsi mecénás című irodalmi albumot Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója ismertette, megjegyezve, a könyvnek már a megjelenése is rendkívül esztétikus, s éppen ezért kicsit veszélyes is, mivel az ember hajlamos lehet rá, hogy ne is annyira olvassa, hanem pusztán albumszerűen lapozgassa, megcsodálja a kiváló képeket, gyönyörködjön a szép tipográfiában. Az igazgató kiemelte, az, hogy a két szerző ezt a szolgálatot teszi a hazának, az egy jelentős dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában