Úton a teljesség felé

2018.11.15. 07:00

Weöres Sándor filozofikus szövegei zenébe ágyazva

Weöres Sándor A teljesség felé című művéből hallhattak szemelvényeket mindazok, akik az Utas és holdvilág antikváriumban részt vettek a Csendnapok 2018 elnevezésű programsorozat csütörtök esti alkalmán.

Leitner Vera

Süle Zsolt és Módri Györgyi az Utas és holdvilág antikváriumban Fotó: Nagy Lajos

A Weöres Sándor másképp elnevezésű est során Módri Györgyi, a Petőfi Színház művésze olvasott fel részleteket Weöres Sándor immár ikonikussá vált, A teljesség felé című kötetéből, mely egyszerre életfilozófiai útmutató és bölcsességgyűjtemény.

Az elhangzott szövegeket Süle Zsolt zenész, zeneszerző illusztrálta a zene nyelvén, míg az esemény moderátora, Kilián László író, szerkesztő további gondolatokat, érdekességeket fűzött az elhangzott szövegelemekhez, kibővítve azok értelmezési lehetőségeit.

Süle Zsolt és Módri Györgyi az Utas és holdvilág antikváriumban Fotó: Nagy Lajos

Kilián László a kötet egyes darabjainak sajátosságaira, motívumaira, szimbólumaira mutatott rá, így a keresztény jelképek közül szó esett például az oroszlánról, mely egyszerre jelképezi a kísértő sátánt és magát Jézust, a királyi fenséget, a Tíz lépcső című szöveg esetében pedig rámutatott a lépcsők, létrák szakrális értelmezési lehetőségére, melyek mind a keresztény Bibliában, mind egyéb vallásokban megjelennek.

Ugyanilyen fontos A teljesség felé egyes darabjainak szempontjából a szimmetria, a fokozatosság, vagy a hármasság elve, mely általában mindig egyfajta egységet feltételez, s rendszerint többféleképpen, az Apa–Fiú–Szentlélek, vagy például az apa–anya–gyermek hármasaként is értelmezhető, ám ebben a hármasságban végül mindig fellelhető a békesség.

Kilián László kiemelte, érdemes figyelmet szentelni az 1945-ben megjelent A teljesség felé című kötet – mely Hamvas Béla hatását is ma­gán viseli – első kiadásának dátuma szempontjából is, hiszen valóban kiemelkedő életszemléletre vall, hogy Weöres Sándor képes volt ilyen minőségben beszélni, gondolkodni, írni, az életre tekinteni közvetlenül a háború alatt és után is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában