Három évtizednyi szenvedély gyümölcse

2019.02.08. 07:00

Az Erdély-sorozat köteteiből nyílt kiállítás az Agórában

30 év – 46 kötet címmel nyílt kiállítás Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál Erdélyt bemutató könyvsorozatának negyvenhat kötetéből csütörtök este Veszprémben, az Agórában.

Leitner Vera

Tárlaton harminc év munkája kötetekbe rendezve, fotókkal, leírásokkal, irodalmi részletekkel

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kötet révén más is találkozhat azzal, hogy a Jóistentől mit kapnak a hűségesek – idézte az első könyv egy gyergyói olvasójának szavait Porga Gyula, Veszprém polgármestere csütörtök este az Agóra Veszprém Kulturális Központban. Hozzátette, talán ez a gondolat foglalja össze a legpontosabban mindazt, amit ezekből a kötetekből megismerhetünk.

Tárlaton harminc év munkája kötetekbe rendezve, fotókkal, leírásokkal, irodalmi részletekkel Fotó: Pesthy Márton/Napló

A köteteket kiadó veszprémi Prospektus Nyomda ügyvezető tulajdonosa, Szentendrei Zoltán szerint a házaspár helyzete irigylésre méltó, hiszen élvezik, amit csinálnak, Erdély mindenki számára vonzó úti cél, ők pedig ezen a szépséges helyen sétálnak, megörökítik, merre járnak, ezért elismerésben részesíti őket. – Akkor tudunk valami nagyon jót alkotni, ha szenvedéllyel csináljuk, meggyőződésből, elhivatottsággal – emelte ki Szentendrei Zoltán, aki arról is beszélt, hogy szép bizonyítéka ennek az elhivatottságnak az, hogy Váradi Péter Pál minden kötet nyomtatásakor jelen van a nyomdában, látni akarja az új könyvek megszületését.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a könyvsorozat lehetőséget ad arra, hogy ha fizikailag nem is lehetünk ott egy-egy tájon, mégis úgy érezzük, mintha magunkba szívnánk a havasok tiszta, friss levegőjét. – A helyi kultúra, identitás és a vidék összetartó közössége érezhető a kiadványokon keresztül – fogalmazott Ovádi Péter a honismereti fotóalbumokkal kapcsolatban, melyekben könyvenként 200–300 fotó, igényes ismertető leírások és irodalmi részletek szerepelnek. A kiállítás február 15-éig tekinthető meg az Agórában, utána Balatonfüreden lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában