Húszéves a francia tagozat

2019.03.07. 07:00

Neves vendégekkel ünnepelte évfordulóját a Vetési Albert Gimnázium

Gróf Nádasdy Borbála írónő és Kentin Mahé, a Telekom Veszprém férfi kézilabda-együttes francia irányítója volt a vendég a Vetési Albert Gimnáziumban, a frankofón napon.

B. Virág Rita

Kentin Mahé a tőle megszokott lazasággal válaszolt a diákok kérdéseire

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Március a frankofónia hónapja, ilyenkor a francia nagykövetségek is szerte a világon számos programot szerveznek, megünnepelni a franciául beszélő emberek népes közösségét – kezdte a frankofón nap megnyitóját Szántai Erzsébet, a Vetési Albert Gimnázium igazgatónője. – Azonban nekünk nemcsak ezért fontos ez a hónap, hanem azért is, mert éppen húsz évvel ezelőtt alakult meg a francia két tannyelvű tagozatunk. Az iskola sikereit éppen a két tannyelvű képzés, vagyis az elsőként megalapított francia tagozat alapozta meg – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Kentin Mahé a tőle megszokott lazasággal válaszolt a diákok kérdéseire Fotó: Balogh Ákos/Napló

A tagozat egyébként másodszor kapott elismerést a Francia Intézettől, a nyelvoktatás minőségét elismerő oklevél formájában. A frankofón nap alkalmából számos érdekes program várta a diákokat és a tanárokat egyaránt.

Gombostűnyi hely sem maradt abban a teremben, ahol Kentin Mahé, a Telekom Veszprém férfi kézilabda-együttes francia irányítója mesélt az életéről. A mindig mosolygós, életvidám sportoló a rá jellemző lazasággal válaszolt a kérdésekre. Megtudtuk, svéd nagymamája miatt kapott a franciákra nem jellemző keresztnevet (Kentin). Gyerekként kipróbálta a focit, a teniszt, atletizált is, de már kisiskolás korától fogva tudta, hogy profi kézilabdázó szeretne lenni, ahogy az édesapja is.

Elárulta, élete egyik legcsodásabb élménye az volt, amikor Katarban, 2015-ben világbajnok lehetett a francia válogatottal. Éppen húsz évvel azután, hogy édesapja is elnyerte ezt a címet 1995-ben az izlandi vébén. Megtudtuk, szülei úgy nevelték, igyekezzen mindig, minden körülmények között két lábbal a földön állni, és őrizze meg szerénységét. Ő ennek igyekszik eleget tenni.

A kétszeres világbajnok és olimpiai ezüstérmes Mahé elmesélte, a Telekom Veszprém ajánlatán mindössze néhány napot gondolkodott, kilenc év után ugyanis mindenképp el akart jönni Flensburgból. Elég diplomatikus választ adott arra, szerinte mi vezetett Ljubomir Vranjes és a veszprémi klub szakításához. Úgy vélte, a svéd edző által elképzelt játékrendszer egyszerűen nem passzolt a csapat szerkezetéhez.

Megtudtuk még, kislánya érkezésével nagyot változott az élete. Úgy fogalmazott: „a világon legjobb dolog apának lenni”. Szabadidejében szívesen utazgat, akár a Balaton környékén vagy Budapesten, de szívesen ellátogat Villányba, ahol a borvidék vörösbora az egyik nagy kedvence lett.

– Itt, Magyarországon nem sokan beszélnek franciául, öröm volt újra az anyanyelvemet használni. Kedvesen fogadtak, nagyon jól éreztem magam – nyilatkozta lapunknak.

Mahé élménybeszámolóját követően Nádasdy Borbála írónő mesélt páratlan életútjáról. A sokáig Párizsban élt grófnő már hazaköltözött, a Balaton-felvidéken él.

A francia napon francia ételspecialitásokkal várták az ínyenceket, de kvíz- és kiejtési versenyt is tartottak. A dekorfal-színezés, a csillámtetoválás is rendkívül népszerű volt, ahogy a csigaevő verseny is. A mozgalmas napot a francia színjátszósok előadása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában